Една година санкции срещу Русия: какво постигна Западът?

В средата на март се навършва една година от въвеждането на първите санкции от страна на Европейския съюз, САЩ и още няколко страни в отговор на руското признание на референдума в Крим. Какъв е техният резултат? Оправдаха ли се очакванията, които Западът им възлагаше? Андрей Калих от  „Дойче Веле“ потърси отговорите на германски, полски и руски експерти

На 17 март 2014 г. беше въведен първият пакет от западни санкции – ЕС, САЩ и Канада едновременно забраниха пътуванията на група руски и украински граждани /предимно кримски функционери/, а също така замразиха техните банкови сметки. Няколко дни по-късно под удара на санкциите попаднаха и първите финансови институции – банка „Россия“ и Собинбанк. В края на март към санкциите се присъединиха Япония, Австралия, Нова Зеландия, а също така Албания, Черна гора и Молдова. Списъкът със забрана да пътуват към това време нарасна до 33 души.

Германският политолог, старши научен сътрудник на Института за евроатлантическо сътрудничество в Киев Андреас Умланд смята, че въпреки своя размах първите санкции бяха недостатъчни и имаха по-скоро обратен ефект.

Варшавският експерт, директор на Полско-канадската програма за подкрепа на демокрацията в Украйна Адам Зауер е убеден, че ефектът от санкциите не отговаря на очакванията на Запада. „В качеството си на политически инструмент те не се оправдаха. Крим остава част от Русия, нещо повече, вече при наложени санкции избухна конфликтът в Донбас. Икономическият ефект също е съмнителен, във всеки случай не те са главната причина за растящата рецесия в Русия“.

Сергей Маркедонов, доцент от катедрата по чуждестранно регионоведение и външна политика в Руския държавен хуманитарен университет, е убеден, че с помощта на санкциите Западът е постигнал определен икономически ефект.  Но Западът така и не успя да постигне главното, смята Маркедонов. „Ако целта на санкциите е била Русия да се откаже от някои свои външнополитически дели, то те не са дали резултат. Външният натиск също така не доведе и до масови социални протести срещу властите. Сметките, че в обществото ще расте разочарованието от присъединяването на Крим и недоволството от режима, не се оправдаха. Напротив, за момента санкциите доведоха не до отслабването, а до укрепването на позициите на руските управляващи и усилването на антизападните настроения“, заключи руският политолог.

Източник: БГНЕС