Един милион долара за паметта

Русия отдели $1 милион на полския фонд „Аушвиц-Биркенау”. Планира се парите да бъдат използвани за реставриране и грижи за експозицията на музея, разположен на територията на бившия нацистки концлагер.

Русия стана един от най-големите спонсори на полския фонд „Аушвиц-Биркенау”, наред с такива страни, като Германия, САЩ, Полша, Франция, Австрия, Великобритания, Швейцария и Израел.

„Аушвиц-Биркенау”, или „Освиенцим”, представлява всъщност комплекс от концлагери. Основният комплекс – Аушвиц I – беше основан в Полша през 1940 година. Първоначално той бе предназначен само за полски политзатворници, но след половин година бе разширен, а след това бяха построени Аушвиц II, или Биркенау, а след още време – Аушвиц III.

Това бяха едни от най-големите концлагери с дължина пости пет километра. Тук бяха зверски унищожени милиони хора от различна националност, говорили на 18 езика. Беше почти невъзможно човек да се спаси от неминуемата смърт. „Никога няма да забравя очите на онези, които бяха освободени от „Освиенцим” – признава участникът във Втората световна война Иван Мартинушкин. Той бе сред войниците, освобождавали лагера през януари 1945 година:

– Това беше една много кратка среща с концлагеристите. Видях очите им и черните им лица. Тези очи се усмихваха. В тях светеше благодарност за това, че дойдохме и ги освободихме. Те като че ли казваха: най-сетне свърши адът, в който са се намирали. Радост, че са живи и могат да мислят за завръщане в родината и да живеят по-нататък.

Почти веднага след войната, през 1947, в Освиенцим беше създаден музей. Днес там действат няколко постоянни експозиции: полска, френска, ромска, израелска и, разбира се, руска. Руската експозиция беше открита през 1961 година, а през 2013, след основен ремонт на сградата, значително се разшири. Ремонтът продължи три години, разказа архитектът и главен художник на проекта Иван Минаков:

– Експозицията разказва за съветските военнопленници. Откъде са пристигали, как върху тях са тестирали газ. Има отдел, посветен на Съпротивата. В самия център на композицията има Зала на паметта, където на един екран непрекъснато се прожектират имената на нашите загинали войници. Има тема, посветена на евреите, на децата. Освен това, има една неголяма конференц зала, където е разгърната изложба на художника Толкачов. През 1945 година, веднага след като Червената армия влезе в Освиенцим, той направи скици на видяното.

Полският фонд „Аушвиц-Биркенау” е учреден от правителството на Полша през 2009 година. Сред неговите участници има повече от 20 страни на Европа, Азия и Латинска Америка. Общо организацията планира да събере €120 милиона. Тези средства Западна Европа се из ползват за реставриране и грижи на мемориалния комплекс, внесен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 .