Единен ден на гласуване в Русия

Избирателните участъци в Европейската част на Русия бяха отворени в 8 ч. московско време, като в същото време гласуването вече е към края си в най-източните региони в страната – в Камчатка и Чукотка, където до затварянето на участъците остават три часа, съобщи РИА Новости.

В 8 ч. тази сутрин започнаха работа избирателните участъци в част от областите и републиките в Приволжския федерален окръг (ПФО), във всички 18 региона на Централен федерален окръг (ЦФО), както и в Северно-Кавказкия (СКФО), Южния федерален (ЮФО) и почти целия Северозападен окръг (СЗФО) с изключение на Калининградска област, където до началото на единния ден на гласуване остава още час. В Кабардино-Балкарска Република и Република Северна Осетия – Алания избори няма  да се провеждат.

Към изборите на губернатор и президент на републиките по московско време пристъпват в четири региона на ПФО – в Пензенска област, Татарстан, Чувашия, Марий Ел, в пет региона на ЦФО – Брянска, Калужска, Костромска, Смоленска и Тамбовска области; в два региона на ЮФО – Краснодарски край и Ростовска област, и два на СЗФО – Архангелска и Ленинградска области.

В Чукотка и Камчатка, където се провеждат избори за местно самоуправление, и където освен депутати и областни управници, предсрочно се избира и губернатор, гласуването вече е към края си и ще приключи в 11 ч. московско време.

В Камчатка, по данни на избирателната комисия, към 15 ч. местно време са гласували 22,56% от регистрираните избиратели – 53 879 души.

В единния ден на гласуване в Русия  ще се проведат почти 11 хил. отделни избора на различно ниво. Общо ще бъдат заменени над 92 хил. мандата на различно равнище, като избирателните кампании обхващат 83 субекта. В 21 региона ще се избират губернатори, в 11 субекта – депутати от регионалните парламенти. За участие в изборите за губернатор са регистрирани близо 100 кандидата от 16 партии. Средно, за един пост се борят 6-7 кандидата.