Египет посреща Путин с руски знамена и плакати с лика на президента

Улиците и площадите в по лятному топлия през тези дни, многомилионен град Кайро са украсени с плакати и билбордове на руския президент в очакване на пристигането му, съобщи РИА Новости.

Предстоящата визита на Путин е обект на обсъждане както в местните кафенета, така и в много телевизионни предавания. През последните няколко дни местните печатни издания посвещават броевете си на темата за руския президент и на руско-египетските отношения. От вестникарските будки могат да бъдат прочетени заглавия като: „Добре дошъл в Египет, Путин“ и „Путин – герой на нашето време“.

„Атмосферата на Русия в момента витае във въздуха, особено в навечерието на визитата на президента Путин. Това посещение е чакано отдавна, практически от тогава, когато бе отстранен от власт Мурси в резултат на революцията. Когато позицията на Русия бе изразена от Путин с кратката фраза: „Ние уважаваме волята на египетския народ“. И тогава Путин се превърна в герой, в символ на борбата срещу американската хегемония и срещу местния ислямски екстремизъм“, заяви изтоковедът Владимир Беляков, живял дълги години в „страната на фараоните“.

Египтяните знаят, че между Москва и Кайро съществува дългогодишно сътрудничество. В началото за това говореха хората от по-старото поколение, тези, които рамо до рамо са служили със съветските офицери по време на арабско-израелските войни и са воювали със съветско оръжие, както и строителите на Асуанския язовир, също построен с помощта на СССР. Общо през 50 –те и началото на 70-те години на миналото столетие с непосредственото участие на Съветския Съюз в Египет са били реализирани 111 икономически проекта.

Визитата на руския президент преминава на фона на забележимото охлаждане в отношенията между Кайро и Вашингтон, настъпило след свалянето в Египет на президента-ислямист Мохамед Мурси. В отговор на смяната на властта, на практика контролиран от асоциацията „Братя мюсюлмани“, Вашингтон прекрати оказването на Кайро на многомилионната финансова помощ за поддръжка на армията. Няколко дни преди това Държавният департамент призна, че американските дипломати са провели закрито заседание с делегацията на забраненото в Египет ислямистко движение. В Кайро определиха поведението на американците като странно.

„Цялата им вина (на египтяните) пред американските партньори се състои единствено в това, че египтяните се стремят да построят съвременна гражданска държава и отхвърлиха сценария, с който те доведоха Ирак, Сирия и Либия до гражданска война. Сега в Египет се появиха поколения, които виждат в САЩ страна, която само подкрепя тероризма. За Вашингтон настъпи моментът на истината, за да направи избор“, пише в официалния египетски вестник „Ал Ахрам“ главният редактор на изданието Мохамед Абдел Хади Алям.

Според бившия египетски посланик в Москва Рауф Саад днешните отношения между Москва и Кайро значително се различават от традиционните отношения между страните от епохата на Хосни Мубарак.

„Очакваме да видим стратегически отношения във всеки един смисъл. Днес Египет е различен, той е напълно независим при вземането на решения, което ще позволи на отношенията ни да се издигнат на ново равнище“, каза Рауф Саад.

Според един от високопоставените руски дипломати, посещението на Путин в Египет е свързано с настойчивата покана на египетския му колега.

„Много арабски страни се рушат, това ни безпокои. Ние искаме да спрем тази тенденция. По отношение на Сирия ние вече действаме в унисон, за това говори срещата на сирийската опозиция в Кайро, проведена след това и в Москва“, каза руският дипломат.

Египетската страна е искала да организира народна среща на Путин в Кайро по подобие на тази, с която е бил удостоен в началото на 60-те Никита Хрушчов, каза още събеседникът на РИА Новости. Руската страна обаче, е помолила това да не бъде правено.