Египет купува от Русия оръжия за над 3 млрд. долара

Русия подписа с Египет договор за доставка на оръжия в Кайро, на стойност над $3 милиарда долара, съобщи «Ведомости».

Египет ще закупи изтребители МиГ-29М/М2, комплекси ПВО, хеликоптери Ми-35, противокорабни брегови комплекси, различни боеприпаси и леки оръжия. Според информацията на египетските медии, военната сделка ще бъде финансирана предимно от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Според някои руски експерти, закупуването на оръжията би трябвало да укрепи египетското ПВО и разшири възможностите на Египет за защита от външни атаки.

Напомняме, че миналата есен САЩ обяви, че ще съкрати обема в помощта на Египет, съставляваща $1,5 млрд на година, включвайки $1,3 млрд за военни нужди. Решението на американската администрация беше прието в съответствие със законите на САЩ, забраняващи съдействие на страни, където е имало преврат.

Директорът на Центъра за анализи на конфликти в Близкия Изток – Александър Шумилин, предполага, че Египет се обърна към Русия  с цел намаляване на зависимостта на Египет от САЩ, но не може да се каже, че Русия е придобила нов стратегически съюзник.

Руският президент Владимир Путин се срещна с председателя на върховния съвет на Въоръжените сили на Египет, министъра на отбраната и първия вице-премиер Абдел Фатах ас Сиси и главата на МнВР на Египет Набил Фахми. Руският президент заяви, че подкрепя решението на египетския маршал Абдел Фатах ас Сиси да се яви на президентските избори. По-рано египетската делегация се срещна с лидерите на руското Министерство на отбраната и МнВР.
Визитата на египетският военен министър в Москва е първото му пътуване в чужбина след свалянето на Морси.

Източник: РИСИ