Еврото падна под 49 рубли

Рублата спрямо валутната кошница  продължи да се покачва в коригиращи се рамки на фона на данъчния период в Русия и  на общия спад на геополитическите рискове. Еврото вече е под ключовото ниво от 49 рубли (за първи път от 25 февруари), валутната кошницата се понижава до горната граница на неутралният  диапазон, в който централна банка на РФ не се намесва.

Курсът на долара  за „утре“ към 10.13 MSK пада  с 20 копейки  до 35,36 рубли, а евро с 27 копейки до 48,85 рубли според данните на фондовата борса в Москва. Стойността на валутната  кошница ($ 0,55 и € 0.45) в същото време намаля с 23 стотинки в сравнение с предходното затваряне и бе 41,43 рубли.

На 25 март  Централната банка на Русия запази обемът на натрупаните интервенции, водещи до промяна на бивалутният коридор от 5 копейки, при 1.5 милиарда щатски долара и увеличаване на границата на променливият  коридор в бивалутната кошница ($ 0,55 и € 0.45) на  5 копейки : 36.20 -43.20 рубли.

И така, днес кошницата  е вече в долната част  на „подкоридора”  (41,25-42,25 рубли), в който регулаторът провежда ограничена намеса  в размер  до $ 200 млн. долара. Още 18 копейки оставя  да се укрепи рублата и Централната банка ще спре  да  продава  валута, за да поддържа курса.

Във връзка с намаляването на напрежението около Украйна (поне на фона на липсващата  сурова реторика) и увеличените  плащания  на данъци в  петролният и газовият сектор, продажбите на износителите  на валутния пазар разбираемо се е засилил, отбеляза  Максим Коровин от „ВТБ Капитал“.

„В резултат на това изоставяне на рублата от индекса на валутите на развиващите се страни от началото на годината намаля до  8%. Ние вярваме,че като цяло рублата има потенциал за по-нататъшно поскъпване, което посочехме  в специален доклад миналата седмица. Следващото важно  ниво на съпротива на  рублата спрямо доларът ще е 35.50, преодоляването на който ще отвори пътя към укрепване на рублата до 35.15 и по нататък до 34.75 рубли за долар „, каза Коровин .