Европейците се страхуват да останат без руските диаманти

Европейските бижутери апелират да се защити руската компания за добив на диаманти „АЛРОСА” от икономически санкции.

Ако Русия прекрати доставките на диаманти, това ще е сериозно икономическо сътресение. Руски експерти смятат опасенията на европейците за много основателни.

Напускането от европейския пазар на най-големия в света производител на диаманти – руската компания „АЛРОСА” крайно тревожи бижутерите в Антверпен. Белгийският град с право се смята за център на диамантената промишленост в Стария Свят. „АЛРОСА” ежегодно доставя в Антверпен диаманти и диамантени суровини. Доставките осигуряват работа на 1,5 хиляди бижутерийни компании, чийто общ годишен оборот се оценява на над 50 милиарда долара.

Европейските бижутери са започнали да се безпокоят, след като американският президент Барак Обама разшири сферата на антируските икономически санкции. Той разпространи ограниченията не само върху политиците, съпричастни, според него, към кризата в Украйна, но и върху големите компании, в това число и добивните. 44 процента от „АЛРОСА” принадлежат на руската държава, което служи като допълнителна причина, спрямо която компанията може да попадне под ограниченията, смята експертът от отрасловата агенцията Rough and Polished Сергей Горяинов:

– Разбира се, има опасения, че санкции са възможни. Но онзи обем  диаманти, който „АЛРОСА” продава на европейските и американските клиенти чрез Антверпен, лесно ще замине за Югоизточна Азия. Затова най-сериозни щети ще понесе, разбира се, Антверпен.

Прекратяването на доставките на диаманти за Европа не просто ще повлияе върху жизнената способност на местните бижутерийни предприятия. Последствията ще включват загубата на работни места и на съществен доход за икономиката на Белгия.

За самата компания, която миналата година доби диаманти с почти 37 милиона карата и според всички мерки е най-важният доставчик на диамантена суровина в света, загубите ще са минимални. „АЛРОСА” е готова да усвоява нови пазари. Коментира вицепрезидентът на Руския съюз на бижутерите Арарат Евоян:

– Ние ще намерим къде да продаваме. Имам голямо търсене на Изток и на Юг. Днес най-големите потребители на диаманти са Индия, Израел, Китай и Югоизточна Азия.

Експертите обръщат внимание на още един факт. През октомври миналата година компанията излезе на IPO. Бяха продадени 16% от акциите на компанията. Над 60% от обема купиха американски инвеститори, а още 24% – от Европа. Според мнението на руските специалисти това ще помогне на „АЛРОСА” да избегне санкциите. Защото американските и европейските власти, най-вероятно, ще избягват санкции срещу кампании, които техни граждани частично притежават.