Европейските парадокси на България

      Скъпата ни Родина се превръща в Европейска ценност и уникат, тъй като наистина при нас могат да се видят и установят невероятни, уникални парадокси.

България е единствената страна в света, в която може да видиш човек в кола за 1000 лв. и да говори по мобилен телефон за 1300 лв., както и да няма дом, но да има кола за 50 000 и да живее и яде в нея!

България е единствената страна в Европа,  която е повече загрижена да подсигури работни места на  бежанците, отколкото на местното безработно население.

България е единствената страна в Европа, където нелегалните емигранти работят, въпреки, че без статут нямат право, и дневната им надница много често е по висока, от тази на българските граждани.  Ще дам пример. Кастинг агенциите наемат нелегалните емигранти от Африка, като  статисти в американските кинопродукции с дневна надница 65 лв кеш за 12 часа, а българските статисти взимат по 25 лв за 12 часа, предвид, че българските граждани попълват по закон и регламент граждански договор и от тези пари авансово им се удържа съответния данък.

България е  единствената страна в Европа с най-нисък доход на глава от населението и най-ниска средна работна заплата.

България е единсвената страна в Европа, където по главните булеварди и улици се движат многобройни  вонящи каруци наравно с лъскавите мерцедеси.

България е единствената страна в Европа, където можеш да видиш български учител-пенсионер да  рови в кофата за боклук, вместо да е в бял костюм на околосветско пътешествие! България е единствената страна в Европа с най-низки пенсии и детски надбавки. Пенсионерите мизерстват , а младите жени не искат да раждат деца!

България е единствената страна в Европа, в която въпреки здравните осигуровки си плащаш почти всичко, та дори и 3 лв на личният лекар  в касичка незнайно за какво.

България е единствената страна в Европа, в която най-старите и красиви сгради в центъра на столицата   буквално се срутват и рушат , никой не ги ремонтира . Защо градската управа  не е заинтересована да направи всички сгради в прилежен уеднаквен вид, запазвайки невероятната архитектура и автентичност на столицата. Да не говорим, че влизайки в София от летището чужденците виждат „ прекрасните” блокове на ж.к. Дружба, които са с паднала мазилка на балконите , не само ужасяващо грозни, но и смешни за една европейска столица.

България е единствената страна в Европа с най-много дупки по пътищата, което ни гарантира счупване на полоските, искривяване на джантите, предния мост и други щети, за което плащаме задължително и  пътен данък!

България е единствената страна в Европа, където градския транспорт не е пригоден за качване на инвалиди в инвалидни колички. Същото важи и за стълбите във входовете на жилищните блокове.

България е единствената страна в Европа, където с конкурс и връзки децата влизат в детските градини.

България е единствената страна в Европа с толкова много партии и породени от тях политически разногласия.

България е единствената страна в Евпора, където първо се присвояват парите от европейските проектите, а остатъка се разпределя за реалното им усвояване.

България е единствена страна в света с невероятна и уникална природа, която гражданите не пазят и унищожават. Единствено у нас в парковете се строят ресторанти!

България е единствената страна в Европа,  където виждаш пушач, точно под надписа „ Пушенето забранено” .

България е единствената страна в Европа, където в Южният парк, например, под табелата „ Не газете тревните площи”  тревата е отъпкана от миновачи и насядалите младежи  с бири.

България е единствената страна в Европа където под знака „ Паркирането забранено” или  „ гараж” ще видите трайно паркирали коли.

България е единствената страна в Европа където водачите на МПС спокойно и без огризения на съвестта влизат в забранена улица и псуват този, който идва отсреща и е в пълното си право.

България е единствена страна в света, където кимването с глава на отговорите „ да „ и „ не” е обратно на това във всички страни.

Единствено българският джентълмен вместо да отвори врата на жената и да й даде път преди него, той ще мине пръв и ще пусне  със замах съответната врата право в лицето на дамата!

Единствено българинът на въпросът „ къде е улица „Х”? отговаря : „ Не мога да ви кажа!”. Което стилистично разшифровано означава, че той знае, но не може да ни каже! Тайна е!

България е едниствената страна в света, където като влезеш в магазин и кажеш  най-учтиво „ Добър ден!” продавачката намръщено и злобно ти отговаря: „Кажете!!!”, вместо също да пожелае „добър ден, с какво мога да ви бъда полезна!”, както отговарят навсякъде по света…

България е единствената страна така щедро надарена от Бога с такава невероятна природа от планини и море!

България е единствената  толкова малка страна в света,  а родила толкова много писатели, поети, учени,  изобретатели, спортисти, талантливи деца, световно известни гласове, художници, национални герои и славянската писменост! Та дори само за кирилицата трябва да се гордеем, че сме българи! Цени ли България своите Герои? По скоро те са високо оценени в Европа и по света, отколкото у нас.

България – е нашият дом, нашият хляб, нашата Майка – нашата Родина!

И сега, в навечерието на изборите за Европейски парламент ще апелирам към тези, които ще бъдат избрани – отстоявайте и защитавайте интересите на България! Обичайте я, и следвайте пътя на някогашните войводи, които твърдо са отстоявали и следвали своите възгледи ,вървейки по утвърдените пътеки, без да се откланят на ляво и на дясно! Бъдете преди всичко българи , сетне сланяне и християни, и най-накрая – европейци!

Ще се надяваме за в бъщете да се намалят парадоксите в нашата страна и да останат само уникалните ни ценности – културни, архитектурни, природни и традиционни! Пазете българщината, Българи! За да се гордее Европа, че България е една от нейните звездички!

 

Автор : Оля Ал-Ахмед

21.05.2014г.