Европа – бумерангът се връща

Съобщенията в европейските и световни медии, посветени на темата на икономиката, напомнят тези дни на сводки от фронта.

Ето само някои от заглавията: „Кредитният рейтинг на Франция: прогнозите са негативни“; „Финландия губи рейтинга поради санкциите срещу Русия“ и накрая, такова заглавие: „МВФ предупреждава за нова вълна на световната криза“. Наред с причините от общ характер, все по-често се посочват последиците от антируските санкции, ударили като бумеранг по самата Европа.

МВФ обнародва есенна прогноза за развитието на световната икономика. Експерти от фонда предупреждават за заплаха от нова вълна на световната криза. „Рисковете за спад значително се увеличиха“, констатират те. На първо място сред причините, авторите на доклада посочват геополитическите сътресения, като конфликтите в Сирия и Ирак, както и политическата криза в Украйна. Икономисти от фонда отбелязват, че тяхното въздействие оказва влияние на икономиката на Германия, определяща състоянието на еврозоната като цяло.

Според обнародван в Берлин анализ на германската икономика, подготвен по поръчка на правителството, въпреки прогнозирания неголям ръст на БВП, неговите темпове са намаляли. Тази година, по техни изчисления, ръстът ще възлезе на 1,3%, а в бъдеще 1,2%. Според направените по-рано прогнози, тези цифри трябва да възлязат на 1,9 и 2%.

Няма съмнение, подчертава германският вестник «Junge Welt», че „украинската драма“ оказва негативно влияние на състоянието на търговския баланс. Изданието посочва публикуваните от германския вестник «Frankfurter Allgemeine Zeitung» изказвания на експерти, които смятат като една от главните причини за съкращаване на германския износ въвеждането на антируските санкции.

Интересно е във тази връзка публикуваната от германския делови вестник «Deutsche Wirtschafts Nachrichten» информация за това, че присъединяването на Финландия към санкциите против Русия е коствало нейния най-висок рейтинг«Triple A» – т.е. «ААА». Международната рейтингова агенция «Standard& Poor’s» намали този рейтинг до «АА+». Е тези дни посочената агенция, след като потвърди рейтинга на Франция, го намали от „стабилен“ на „Негативен“.

Пределно ясно е, че икономистите, говорейки за забавянето на европейската и световната икономика, на първо място изхождат от макроикономически съображения, в частност, още не докрай преодолените последици на глобалната криза. Но нали още преди началото на „войната на санкции“ всички прогнози бяха изпълнени с оптимизъм. Съдейки по всичко, самият бумеранг на санкциите, за който говореха много и в Русия, и в самата Европа, се връща обратно.

Източник: „Гласът на Русия“