Еврокомисията дава зелена светлина за пускането на руски газ през България

Европейската комисия дава зелена светлина за транзитирането на руски газ през България. Това е станало с писмо на еврокомисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, пише OFFNews, като се позовава на свои източници.
Писмото е в отговор на запитване от българска страна за евентуални преговори за директна тръба от Турски поток към газоразпределителния хъб „Балкан“. То е получено на 19 юли и е адресирано до енергийния министър Теменужка Петкова. Това потвърдиха от правителствената пресслужба.

В него еврокомисарят предлага Булгартрансгаз ЕАД да се свърже с Изпълнителна агенция иновации и мрежи, за да бъде обсъдено преразглеждането на обхвата на предпроектното проучване.

Мигел Ариас Канете уточнява, че Еврокомисията изцяло подкрепя концепцията за газоразпределителния хъб „Балкан“, което включва и доставките газ от Русия, който да се транспортира до България и с него да се търгува по правилата за вътрешния газов пазар.

В същото време в писмото се посочва, че ЕК и България ще продължат да обсъждат регионалните последици от едно повторно стартиране на проекта „Южен поток“.