„Евгений Онегин“ се завръща в Софийската опера

Изключително силно присъствие в репертоара на Софийската опера и балет за месеца има операта „Евгений Онегин“ от Чайковски по едноименното произведение на Пушкин, пише в. „Дума“. Премиерата бе в петък. Следващите представления са на 23, 24 април и 4 май. Диригент е Заурбек Гугкаев – един от известните и талантливи диригенти в Русия. Музикален консултант на операта „Евгений Онегин“ е педагожката Лариса Гергиева – ръководителка на академията „Млади оперни певци“ в Мариинския театър.

Класическият великолепен оперен „Евгений Онегин“ с разбитата любов на Татяна и погубения живот на Евгений Онегин и Ленски ще бъдат интерпретирани от Вера Петрова. Тя е режисьорка и на приказния и запомнящ се спектакъл „Пепеляшка“ от Росини.

За новата постановка на „Евгений Онегин“ на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов казва: „Средната възраст на певците в нея е 29 години. Изпълняваме желанието на Чайковски. В операта ще играят само млади певци от България и Русия. Имаме и един изпълнител от Китай.“

Маестро Заурбег Гугкаев е на 30 години. Изпълнителите на ролята на Евгений Онегин – Атанас Младенов, Алек Аведисян и Константин Бржински, също са по на 30. Ролята на Татяна ще изпълняват 30-годишните Лилия Кехайова и Наталия Павлова, а Гергана Дудина е на 26 години. В останалите роли ще участват: Олга – Глория Кънева, Ирина Шишкова, Ларина – Александрина Стоянова, Ленски – Илья Саливанов, Хрисимир Дамянов, Филипевна – Весела Янева, Гремин – Ли Шу Ксин, Трике – Емил Павлов, и др.

Първата постановка на операта е на 17 март 1879 г. на сцената на Малий театър, с певци от Консерваторията. Диригент е ректорът на Консерваторията в Москва Н. Г. Рубинщайн.

За певците в „Евгений Онегин“ Чайковски пише до своя издател Юргенсон, който издава клавира на операта, че са му нужни не само изпълнители от Консерваторията, но и: „…певци, които освен това ще играят просто, но добре. Нужна ми е постановка, която да не е разкошна, а действието й да се развива през 20-те години на нашия век (XIX).“