Д. Песков: намесването на Русия в ситуацията в Украйна е недопустимо

Москва. Русия няма да се намеси в антиправителствените протести в Украйна, това е недопустимо, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков. Той вярва обаче, че ръководството на страната ще намери решение в кризата, поясни Песков, предаде «Комсомолская правда».

„Смятаме, че нямаме правото да се намесваме по какъвто и да било начин във вътрешните работи на братска Украйна. Това е недопустимо! Русия не го е правила, нито пък ще го направи”, отбеляза Дмитрий Песков.

Той посочи, че Кремъл наблюдава събитията в Украйна „с голямо внимание, вълнение, а  понякога и с болка”, но е убеден, че президентът Виктор Янукович ще успее да разреши кризата.

Напомняме, че при последните сблъсъци в Киев, загинаха петима активисти на опозицията. Има информация, че четирима от тях са починали в резултат на огнестрелни рани. Полицията използва сълзотворен газ, шокови гранати и гумени куршуми срещу демонстрантите.

„Сътрудничеството на Киев и Москва е разностранно, то е мащабно и дългосрочно. Ние сме абсолютно неизбежни партньори един за друг, но за нас е абсолютно недопустима да се намесваме в ситуацията в Украйна. И дори ни е съвършено непонятно, как понякога посланиците на различни държави в посолствата, намиращи се в Киев, обясняват какво точно трябва да направи украинското правителство, от къде трябва да изведе вътрешните си войски войски, откъде трябва да изведе полицията и т. н. Тоест, когато някой отвън просто ей така нарежда, какво да се прави, за нас е абсолютно невъзможна история. Разбира се, подобни изказвания и действия ние не можем да одобрим, те по-скоро събуждат възмущението ни“, поясни Дмитрий Песков..