Дюбиен: САЩ искат „да изтласкат“ РФ от Европа, но не всички ги подкрепят

Въпросът дали Русия е част от Европа раздели западните страни и сформира сегашната геополитическа обстановка, счита директорът на Франко-руски аналитичен център „Обсерво” Арно Дюбиен.

„На Запад сегашната линия на разлома преминава между тези, които считат, че границата на Европа се намира източно от Украйна, и тези, които твърдят, че независимо от кризите и бурните завои на историята, Русия се явява част от Украйна”,  счита френският анализатор.

Той твърди, че отношението на първите по същество е геополитически проект, чиято цел е отблъскване и удържане на Русия колкото се може по-далеч на североизток в Евразия.

Подобна политика е „вдъхновена” от САЩ в средата на 1990-те години и се подкрепя от НАТО, от ЕК, повечето депутати от Европарламента, а така също от Великобритания, Швеция, балтийските страни и Полша.

Много страни-основателки на ЕС, в частност Франция и Германия, остават привърженици на единното европейско пространство на континента. „Остава страните-противници да престанат да следват логиката на НАТО (САЩ) и да станат самодостатъчен геополитически проект заедно с Русия. А там, току виж, и САЩ ще се примъкнат” – отбелязва френският анализатор Арно Дюбиен.