Държавната Дума разглежда законопроекти за защита на банковата система в Крим

В събота, в Държавната Дума беше внесен пакет от законопроекти за защита на депозитите на жителите на Крим и възможност за тяхното обезщетение.

“Сигурен съм, че следващата седмица тези законопроекти, ще  да бъдат разгледани и без съмнение приети от Държавната Дума”, каза Наришкин пред  репортери, съобщи РИА Новости. “Жителите на Крим  и Севастопол не трябва да се тревожат: Банковата система на Крим ще работи без прекъсване, техните депозити в банките  ще са напълно защитени  и гарантирани”,  подчерта той.

Наришкин отбеляза,  че в Закона за присъединяване на  Крим към  Русия е предвиден преходен период за включването на Крим в социално–икономическия живот на Русия”. Ние разбираме, че рисковете от преходния период, трябва да бъдат сведени до минимум, в държавната Дума депутатите  работят по една цяла система от правни актове“, каза Наришкин.

Според  него,  пакетът  от законопроекти, които вече са внесени  в Държавната Дума, предвиждат мерки за стабилизиране и осигуряване на стабилност на финансовите и банковите системи на Крим. Документите се прилагат с цел бърз и безболезнен преход на  гражданите и бизнеса, да използват рублата в Крим.

“Гаранцията, която ще съдържа в този пакет от законопроекти е да се осигури на жителите на Крим право за получаване на застрахователни обезщетения в случай на прекратяване на дейността  на една или друга банка  в размер до  700 хиляди рубли, такава сума се определя от действащо  руско законодателство”, съобщи говорителят. Общо, за тези цели ще бъдат  насочени 60 млрд. рубли от печалбата на Банка  „Русия”, получени през 2013 година.

РИА Новости