Държавен институт „А.С.Пушкин“ на международен форум в България (28 юни – 02 юли 2014)

И.д.ректор на Държавния институт по руски език „А.С.Пушкин“ Маргарита Николаевна Русецкая участва в III Международен  форум „Руски език и руска култура – основата  на взаимно разбирателство и конструктивно сътрудничество“, който се проведе от 28 юни до 2 юли, 2014 година в  София.

2На  форума присъстваха делегати от Русия, България, Германия, Гърция, Дания, Египет, Испания, Италия, Латвия и Украйна – повече от 200 души, включително и библиотекари, директори на детски градини и училища, учители и преподаватели, експерти, преподаватели от университети и Българска академия на науките, представители на образователните власти и международни неправителствени организации.

По време на форума,  се проведе конференция на  кръгла маса, два  семинара, среща на български и международни асоциации на учители  по руска филология.

 

По време на „Диалог на културите в съвременното образование: предизвикателства и решения“ се обсъждаше  дейността на руските стратегически организации в областта на преподаването и изучаването на руски език и култура, както и възможностите за разработване на нови проекти по темата.

И.д.ректор на Държавния институт по руски език „А. С.Пушкин“ Маргарита Николаевна Русецкая сподели   мерките  за подкрепа и разпространяване  на руски език в чужбина, приети от правителството на Руската Федерация, включително и за  правителствената  програма за насърчаване на руски език и цялостно образованието на руски език. „Една от целите на програмата – да се предостави възможно на най-голям брой чуждестранни граждани  възможността да учат руски език и да получат  качествено образование на руски,“ – каза М.Н. Русецкая.

На кръглата маса присъстваха още изпълнителният директор на Фонд «Русский мир» В.В. Кочин,  началникът  на генералния щаб на МАПРЯЛ Н.В. Брунов, секретарят  на Международното дружество за насърчаване изучаването  на руски  език В.Ф. Захаров,  мениджърът по европейски проекти Ерас Ренате от Германия и други.

Кръглата  маса предизвиква голям интерес сред участниците на форума и за пореден път демонстрира, че е важно да се подкрепя изучаването на руски език и култура в различните страни и региони на света.