Душата пее: Как караокето стана спорт за руснаците

През 2016 година в Москва ще се проведе първият руско-азиатски турнир по караоке „Първенството на Азия“. За последните десет години този начин за прекарване на свободното време измина в Русия дълъг път – от просто хоби до напълно сериозен вид спорт.

„Караокерите за мене са второто ми семейство“, признава Михаил Халдей, „ветеран“ в караокето, който зае 5 място на световното първенство през 2006 година измежду стотици конкуренти. Той и досега участва във всички акции, вече го канят често и като съдия. „Хората, които пеят на сцената, се разкриват пред другите, това сближава. Именно поради това тук са се създали толкова здрави семейства, тук са се намерили един другиго истински приятели, които във всяка минута са готови да се притекат на помощ“, казва той.

Атмосферата на първенството действително е много приятелска и топла. Като правило за провеждането на такова събитие се ангажира не просто зала, а именно заведение със сцена. На нея излизат хора от различни нива – има такива, които малко фалшивят или не изкарват извивките докрай, но преобладава все пак доброто любителско ниво с ярък глас, понякога даже с джазови нотки, видима е режисьорската работа и като резултат – нескучно изпълнение. Наградите могат да бъдат доста значителни – сертификати за 50 000 рубли ($1000) за купуване на караоке оборудване и екскурзии в Турция.

„Когато човек се изправи пред факта, че в близко време му предстои да излезе на сцената в такъв голям конкурс, той започва да работи над гласа си, над артистизма си. И ние му помагаме да стане артист, имаме даже педагози“, казва Валерий, съсобственик на клуб „Карамел“, в южната част на Москва, който е площадка за провеждане на отборни турнири на световното първенство.

Историята на спорта

Ако през 2006 година движението на участниците в конкурса тъкмо беше започнало развитието си и се състоеше от стотина московчани, то през 2014 година в първенството участваха хора от повече от десет региона на Русия, а днес – вече от повече от двадесет.

Михаил Бебинг, генералният продуцент на Първенството на Русия по караоке, вече започна да планира предстоящото през 2016 година „Първенство на Азия“. Според неговите думи руският език е достатъчно популярен в Китай, за да могат китайците да изпълняват песни на руски в рамките на първенството. „Популяризацията на нашата култура, на народното творчество – това е приоритет за нас. През тази година искам нашите конкуренти да престанат да отдават такова значение на английския репертоар, ами да запеят на руски, без оглед на какво“, споделя Михаил.

Михаил се занимава с продуцирането и организацията на първенствата фактически от раждането на руското професионално караоке движение през 2006 година. А през 2016 година, разказва той, проектът ще придобие социална значимост: ще се провеждат благотворителни конкурси в полза на детски домове и на инвалиди.

История на караокето в Русия

Караоке клубовете в Русия се появяват почти веднага след разпада на СССР. В началото това са само няколко места, но сега те са безброй. И съвсем няма нищо чудно в това, че след 20 години тази индустрия така се е разраснала, та нали Русия е пееща страна, известна със своите песенни трапезни традиции. В руските караоке клубове по правило хората идват, за да отбележат рожден ден, юбилей, за да се обяснят в любов чрез песен.
Особеност на руските клубове е това, че те по правило са направени във формáта на голяма зала, където микрофонът преминава от маса на маса. Ако вие не искате да делите помещението с още 4-5 маси с хора, ще ви се наложи да търсите ВИП зала и да платите повече от обикновеното.

„Малките кабинки у нас не пуснаха корен. На нас ни е нужен концертен формат! Мина ерата на пеенето сред народа, настъпи ерата на шоубизнеса. Караокето прекрасно запълни тази ниша“, разказва Вячеслав Лапунов, президент на Нетърговското дружество за съдействие на развитието на клубното караоке „Национален съюз на караокерите“. Според неговите думи руснаците са много творчески надарени хора, които мечтаят за самоизразяване. Така че не е чудно, че в някакъв момент караокето стана не просто средство за прекарване на свободното време и премина на ново ниво.

Източник: bg.rbth.com