Думите на Бърнабич за избор в полза на ЕС са неправилно тълкувани

Сръбският премиер Ана Бърнабич е уверила руския посланик, че преписваните й думи за избор в полза на Европейския съюз са били невярно изтълкувани от американските медии. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Руският посланик в Белград се е срещнал специално с Бърнабич, с цел да се уточни, какво наистина се е говорило. Сръбският премиер е казала, че нейните думи са били неправилно изтълкувани от американската агенция и връчила пълна стенограма от своето интервю с Блумбърг, в което преписваното и изказване, липсва. Изхождаме от тези разяснения“, заяви Захарова.

На 4 юли Бърнабич в интервю за агенция „Блумбърг“ уж бе заявила, че Сърбия ще избере ЕС, ако бъде поставена пред избора между Русия и влизането си в регионалната организация. Отговаряйки на въпрос на агенцията, дали Белград и занапред ще отказва да въведе санкции по отношение на Москва, тя, както посочва агенцията, е отговорила, че не може да обещае това.

По-рано Бърнабич отричаше възможността за въвеждането на антируски санкции и се обявяваше за добри отношения с Русия. Кандидатурата й за поста премиер беше издигната от президента Александър Вучич, който й поръча да укрепи отношенията с ЕС, Русия, Китай и САЩ. В понеделник, по време на своята визита в Брюксел, Вучич за пръв път от началото на преговорите за евроинтеграция помоли за ускорено приемане на Сърбия в ЕС.

Източник: БГНЕС/ТАСС