Дружбата, братството и историческата памет на българите към Русия се противопоставят на „днешните обстоятелства“

Българският премиер Бойко Борисов в понеделник (19 септември) бе извикан в прокуратурата, защото не е обявил достатъчно твърдо забраната за руски полети, пренасящи хуманитарна помощ в Сирия, предаде „Российская газета“ (РГ).

Дружбата, братството и историческата памет на българите към Русия се противопоставят на „днешните обстоятелства“, отбелязва аворът на статията Никита Красничков. Той посочва, че Борисов още веднъж е потвърдил тази теза, след като час и половина давал показания във Върховната касационна прокуратура. Той бе там по повод прелитането на руски самолети над българска територия. И след като не кой да е, а самият премиер на България бе заподозрян в държавна измяна и помагачество в полза на Москва.

След като още през септември на руски хуманитарен полет бе забранено да прелети над България, местната неправителствена организация „Протестна мрежа“, която не крие, че прокарва американски интереси в републиката, подаде в прокуратурата жалба срещу премиера. В нея се твърди, че Борисов незаконно е пропускал руски самолети, с което е подпомагал враждебни действия срещу България и нейните съюзници.

Като основание за писмото послужи фраза на премиера, изречена на партийно мероприятие, че е позволил прелитането на самолета (в навечерието на въвеждането на забраната). Но тогава Борисов предупреди Москва: „…да не го правят повече – защото нервите на пилотите, на военните, на началник-щаба, на министри, на всички, в един такъв момент да сложат на везна приятелството, братството, историческата ни памет със сегашните обстоятелства, е голямо изпитание“. Т.е. – той едновременно предупреди, че подобни полети са нежелателни (през територията на България такъв полет така и не се състоя), и доведе по дипломатически канали до забрана на последващи хуманитарни курсове.

Премиерът заяви в петък, че не се смята виновен. Според него той казал това, което всички и без това знаели и никакви „неправилни“ самолети вече не летели. Въпреки това случилото се бе явен сигнал, че неприятелските стъпки към Русия трябва да се правят с още по-голям ентусиазъм. Иначе отново могат да предизвикат нещо. А властите в София все по-рядко си спомнят за духовната и културна близост, историческата памет за освобождението от османско робство, хитлеризма, посочва вестникът.

Изобщо, отношението на България към Русия все повече напомня на театър на абсурда. Повечето граждани се отнасят най-малкото доброжелателно към руснаците, а външната политика на Кремъл предизвиква уважение у мнозина. Митинги в подкрепа на Москва и действията ѝ в Сирия тук не са рядкост, пише „Российская газета“.

В същото време действащата власт е ориентирана изключително към Запада. „Опитите за съпротивление“ се прекъсват бързо и твърдо – в момента, в който предишното правителство обяви, че газопроводът „Южен поток“ е приоритет за България, в страната веднага пристигнаха трима американски сенатори и проектът бе прекратен.

За това „неизгодният“ кабинет бързо бе принуден да подаде оставка, а при последвалите предсрочни избори бе сформирана еднозначно прозападна коалиция. След края на „Южен поток“, дойде подкрепа за позицията на Брюксел в антируските санкции, бариери във въздушното пространство. А по-нататък, братушки, пита авторът.

Източник: Руски Дневник.