До 6 месеца инфраструктурата на „Ислямска държава“ ще е напълно унищожена

Това казват експерти от руското министерство на отбраната пред „Российская газета”, цитира glasove.com.

Президентът на руския Институт за Близкия изток Евгений Сатановски смята, че Русия има сто процента шанс за успех в борбата срещу „Ислямска държава“, пише Российская газета. Своя оптимизъм той свързва с това, че Москва действа и изпълнява конкретни задачи, без да губи време в излишен пиар и реклама. „Трябва да си поставяме разумни и достижими задачи. Тогава те се изпълняват. Затова съм уверен, че в Сирия руската армия ще изпълни поставените задачи, след което операцията ще бъде придвижена в друг формат“, казва Сатановски.

Той допълни, че в коалицията, оглавявана от САЩ, в действителност никой не си е поставил за цел да се бори с ислямистите. „Не забравяйте че Катар поддържаше „Ислямска държава“, а Саудитска Арабия сътрудничеше с „Ал Кайда“, пояснява експертът.

На свой ред експертът от руското министерство на отбраната Игор Коротченко смята, че за пълното унищожаване на инфраструктурата на „Ислямска държава“ ще са необходими между три и шест месеца. Според него настоящите руски сили в Сирия са напълно достатъчни. Допълнително той изрази увереност, че наскоро установения команден център в Багдад, където се осъществява обмен между разузнаванията на Русия, Сирия, Ирак и Иран е ефективно ядро за бъдеща коалиция. „Да не говорим, че нашата пехота там не е необходима, понеже сирийците са напълно боеспособни. Закалени са в бой с „Ислямска държава“ вече четвърта година и държат под контрол две трети от територията на страната. На Дамаск не му стигаше единствено авиация и разузнавателна информация“, смята Коротченко.