До дни тръгва втори конвой с помощи от Русия за Украйна

Москва планира да изпрати втори конвой с хуманитарни помощи визточна Украйна, при това в „близките няколко дни“. Това заяви външният министър на РФ Сергей Лавров, предаде Би Би Си.

Москва вече е информирала Киев за намерението си да изпрати още един хуманитарен конвой до нуждаещото се мирно население в източната част на страната. „Надяваме се вторият конвой да бъде изпратен през следващите няколко дни“, каза Лавров на пресконференция. Той добави, че съответната дипломатическа нота е изпратена в Киев в неделя на 24 август.

Вторият руски хуманитарен конвой се планира да мине по маршрута на първия, заяви Лавров.

„Изпратихме вчера официална нота в министерството на външните работи на Украйна, в която информираме за нашите намерения да подготвим още един конвой с хуманитарна помощ. Приложили сме подробен списък с номенклатурата и количеството на товарите, които се планира да бъдат изпратени. В нотата изразяваме надежда за честно сътрудничество с украинските власти в съгласуването на всички необходими формалности. Надяваме се, че предвид получения вече опит това няма да отнеме толкова много време, както беше в случая с първия“, поясни руският министър на външните работи.