До ден-два“ България ще купи реакторите за АЕЦ “Белене

„До ден-два“ България ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ „Белене“, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в сряда пред БНР. Прехвърлянето на собствеността ще стане в момента, в който сумата от 601 милиона евро постъпи в сметка на руската компания. Това ще стане още тази седмица, каза Петкова, съобщи Медиапул.

Министерството на енергетиката вече е превело на Националната електрическа компания 601 617 133 евро, които НЕК трябва да плати на руснаците. Оборудването ще се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“.

Ако България плати въпросните 601 милиона евро до 15 декември, „Атомстройекспорт“ ще се откаже от лихвите, които са около 20 милиона евро.

“Разполагаме с условия за съхраняване на реакторите. Но, за да имаме гаранция по отношение на тяхното качество, се предвиждат преговори и сключване на договор с „Атомстройекспорт“ за консервация на оборудването“, каза министърката.

В момента български екип е в Русия, където инспектира произведеното. Нашите специалисти присъстват на сглобяването на втория реактор.

Енергийният министър съобщи, че към момента има три компании са заявили интерес към АЕЦ „Белене“. Предстои обаче да бъде открита процедура за приватизация на проекта. Тя уточни, че преди всичко трябва да се проведе една прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за да се види до колко реално са заинтересувани инвеститорите.

Преди броени дни премиерът в оставка Бойко Борисов прие членове на Китайската национална ядрена корпорация, която има интерес към АЕЦ „Белене“. На срещата той е пояснил, че проектът трябва да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.