Доц. Стела Балтова, министър на туризма: У нас руският турист иска културно- патриотичен туризъм

Интервю на Ралица Даскалова, в. 24 часа.

Очаква се 10% ръст на руските туристи за 2017 г., предлагат круиз из българските пристанища и Крим, казва министъра на туризма Стела Балтова.

Много добри новини чухте от Международните туристически борси в Берлин и в Москва, доц. Балтова. Какъв летен сезон да очакваме?
– Чака ни активен летен сезон. Той ще бъде успешен, следващият може да е още по-успешен, когато качеството на туризма ни е добро. Данните, получени на срещите ми с туроператорите на немския пазар, са много позитивни. Някои споделят, че може да постигнат ръстове до 35%. Досега официалните данни на „ДЕР туристик“ (туроператорът е довел 130 хил. туристи само от Германия през 2016 г.), сочат, че за 2017 г. ръстът ще е 26% спрямо 2016 г.

Двуцифрен ръст е сериозен за туризма?
– Да, изложението в Берлин бе много успешно. На щанда на България имаше 7 общини- Асоциацията на дунавските общини, представихме Е ДЕН – дестинациите. Показахме България, която прави партньор-ства. Това трябва да изведем като национална политика. На срещите с туроператора „Томас Кук“ стана ясно, че рекламациите от страната ни са под 2 %, с ТУИ договорихме да обучават тук наши специалисти от хотелите, започват и редовни полети с френски туристи.

Какво търси европеецът в България, само море ли?
– Продукт №1 за немския пазар е морският ни туризъм. Но се интересуват силно и от оздравителни и рехабилитацион-ни почивки – т нар. уелбийнг – цялостно подобрение на състоянието на тялото и духа.

Стана ли дума това да се финансира от немски здравни каси?
– Точно така. Немски туроператори са готови да работим заедно за
привличане на немските здравни каси, за да изпращат за рехабилитация в България техни граждани. Разговорите трябва да започнат на държавно ниво и постепенно могат да бъдат създадени публично-частни партньорства с бизнеса, за да се презентираме заедно на немския пазар. Също и на скандинавския. Бизнесът, участвал на изложението в Германия, бе излючително активен за срещи и партньорства. Щандът на България беше много модерен. На среща с директора на туристическата борса ITB – Берлин, поисках увеличение на щанда ни на 500 кв. м за догодина и да се промени мястото на България, тъй като от 2 г. заради конюнктурни промени организаторите са сменили мястото за представяне на България. След година стават 50 г. от участието на страната ни в тази борса – ние сме от основателите. Това бяха мотивите ми за по-добра позиция на изложбата.
В Берлин имах изключително ползотворна среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай. Поставих с цялата му острота един-единствен проблем – за работната сила, и се договорихме заедно да го решаваме. Нямаме шофьори за автобусите, нямаме сервитьори, готвачи. Туристическият бизнес изнемогва. Имаме прекрасна инфраструктура, а кой да поеме туриста.

Бизнесът наема за стаж чужди работници..

– Да, но 3 месеца са недостатъчни, сезонът ни е поне 5. След Берлин дадох ясни инструкции за действие. Разговорите минаха изключително добре, но за мен най-важно е да развием договореното.

С багажа от Берлин направо за другата важна борса – в Москва. Какво се чува от там?
– Имаме го този пазар и ще го имаме. Невероятно е обаче връщането на руските туристи към Турция в момента. За България се очаква 10% ръст от този пазар.
В Москва разговарях с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция за туризъм. Той препотвърди срещата с България, въпреки, че заради нея промени програмата си. Очаквах да видя свръхсериозен човек, а той бе изключително приветлив. За политика не сме говорили въобще. Казах, че руският турист е значим за България, защото търси качество, висококатегорийни хотели. В Москва всички говорят, че у нас руският турист иска културно- патриотичен туризъм
Акцентират на детски почивки с изучаване на чужд език. За Камчия в Русия се говори като за рай. Да си призная, исках да съобщя нещо, след като се обсъди на високо ниво, но самият Сафонов обяви намерение за круиз през българските пристанища, като в Русия мине и през Крим, може да се включи Турция. Очакват оперативно решение от нас. Сафонов трасира срещата ми с вицепремиера на Русия г-н Виталий Мутко. Той счита, че отношенията с България в туризма са със сериозна перспектива.
Още тази седмица обявявам нова поръчка за идеен проект за щандове на изложенията ни – трябва да бъдем иновативни. Това се запомня, повече дигитализация, място за
бизнеса на борсите. След 2007 г. в туризма бяха направени изключителни неща.
Да ги покажем!
С ръководители на туризма на Урал и Алтайския регион договорихме обмен на стажанти. От Калининградска област питаха за гурме туризъм в България. От Алтай предложиха дори обмен на технологии за производство на кашкавал. И разбира се, уелнес почивки.

Какво става с плажовете – има обжалвания за концесии. Обжалва се и Единната система за туристическа информация, която трябваше да свърже регистрите на хотелите с тези на НАП, МВР.
– Заварих тази поръчка спряна, но амбицията ми е да бъде задействана при служебното правителство. Системата ЕСГИ ми е първи приоритет. Тя трябва да е факт септември или октомври 2017 г.
Сериозни са задачите и за плажовете. Ще бъде пусната обществена поръчка за мониторинг на плажовете. Екипите са готови за проверки.
В момента действащите концесии са 53. До 1 март подписах 4 договора за концесия на „Св. Влас -нов плаж“, „Обзор – юг“, „Къмпинг Оазис“ и „Дюни-юг“. Плажовете под наем са 65, до дни ще се сключат за „Къмпинг Веселие“, „Устие на р. Велека“ и „Царево – Васили-ко“. До края на март предстои втори търг за плаж „Офицерски-запад“, „Попски плаж-север“ и „Несебър-изток“. Прекратих търга за „Нов плаж – Балчик“ заради процедурни нарушения.
С удовлетворение казвам, че за подобряване на тръжната документация направихме междуведомствена група, която даде предложения. Досега участникът декларираше, че за срока за наема няма да променя предложените цени за чадър и шезлонг. В новата тръжна документация е записано, че „наемателят е длъжен да предлага чадъри и шезлонги на цени, не по-високи от предложените от него в офертата, които не могат да се увеличават в договора.

– Т. е. може само да намалява?
– Точно така. Увеличаваме комисията – вече ще са 5 члена, сред тях и експерти от МС.

А за концесиите?
– Повече концесии няма да пускам,
не е достатъчно времето за приключване на процедурата. Темата е чувствителна. Най-важно е да няма напрежение при бизнеса и туристите.
Инищптрали сме в спешен порядък наредбата за водно спасяване – да се признава обучение на спасители и от други институции, сега е само БЧК, да може да се наемат чуждестранни спасители, да се промени работното им време според интензивността на плажа.

Колко време мислихте, преди да приемете поста министър на туризма, г-жо Балтова?
– Много малко

Как ви поканиха?
– Питаха ме дали да дадат телефона ми на екипа на президента, тъй като президентът иска да ме покани на среща. Имала съм интересни моменти в живота, но не и да ме кани президентът. Да ви кажа право, мислех, че ще ми поставят задача да направя анализ и проучване за туризма. На срещата бях с каталог на университета, в който работя. Президентът Радев, тогава още не бе встъпил в длъжност, се интересуваше от мнението ми за икономическото развитие на страната, за плажовете, изобщо не се говореше за политика. И дойде предложението. Очакваше отговор…

– Веднага?
– Добре, даде ми реверанс до следващия ден.

Как спахте тогава?
– Спя отлично, ако си легна, но съм човек, който се вълнува. Обсъдих с работодателя и със семейството си. Подходих изключително отговорно.
И приех.