Доц. Иво Христов: У нас държава няма, а най-лошото е, че вече няма и общество

„Това, което се случва в региона, включително и в България е функция на случващото се в Украйна. Пък за да бъде разбрана логиката на украинския конфликт, трябва да се разбере „Операция Украйна 2014“.

Не случайно използвам термина „операция“, защото това, което се случи там, е съзнателно провокиран скандал. Украйна се превърна в геополитическа черна дупка, която ще засмуче включително и България“, това каза социологът и юрист доц. Иво Христов пред Росен Георгиев в предаването „Разговор“ на Хаштаг-BG.

„Целта на „Операция Украйна 2014″ от страна на САЩ е да се препречи пътя на еманципирането на Русия като самостоятелен геополитически играч.

Това само по себе си е кавалкада от цели. Първата, разбира се, е да бъде монтиран един голям русофобски режим в Киев, второ, да бъде създаден един санитарен кордон по аналогията с линията Кързън след Първата световна война. В тази линия Украйна ще играе най-голяма роля. На трето място целта е да бъде прекъсната връзката между Русия и Европа, защото това беше всъщност най-плашещото за американските стратези – нарастващата синергия между руските ресурси и немската технология, което в бъдеще щеше да доведе до политическа колаборация, в която се намесва и трети играч – Пекин.

Тоест бяха създадени предпоставките за еманципация на Евразия. Както е общопризнато в геополитиката, който контролира най-богатия континент, той е господар на света. Това световният остров в лицето на САЩ никога не биха до допуснали“, смята доц. Христов.

„Опасността от война е напълно реална, само се вдигат залозите. Интересите на Европа е там да няма военен конфликт, защото Европа ще го отнесе по пълна програма.

Първият ешалон, който ще пострада, това сме ние, мераклиите за фронтови участници в Донбас, т.е. държавите, които са на ръчен марионетен режим, България влиза в тази категория. В този контекст вие може да научите много неща за случващото се в България през последните 2-3 години. Така наречените протести на „умните и красивите“, което беше квази ерзац цветна революция, която имаше за цел да свали режима на Орешарски, тъй като нашите американски ментори с основание, че такъв политически режим няма да влезе в логиката на политическа конфронтация с Русия, нещо повече, ще обслужва руските геополитически интереси.

Следователно беше активирана петата колона на чуждите интереси в лицето на „умните и красивите“ и цялата онази либералстващата паплач, която дефилираше по екраните и разбира се беше сглобен един марионетен режим начело със стария познайник Борисов“, заяви доц. Иво Христов пред Хаштаг-BG.

„Квалификациите „путинист“ или „соросоид“ са част от информационната война. Дума да няма, не покриват пълната гама от различия в обществото. Но един от начините да манипулирате едно общество е като вие назовавате нещата. Помните ли от Хари Потър как се наричаше главният герой? „Онзи-който-не-бива-да-се-назовава“. Така целта на новоговора, който е част от новия начин да се манипулира обществото, е вие да контролирате назоваването на нещата. Има един римски мислител на име Тацит, който казва, че първи ще загуби войната този, който сведе поглед. Когато вие започнете да мислите през образите, които някой друг ви влага, вие вече сте загубили войната. Това са концептуални вируси, които разболяват обществата и ги превръщат в биороботи, които само поглъщат и смилат чужди смисли“, добави той.

„Нашето отечество е особено податливо на такива вируси. Ние сме се превърнали в територия. В този смисъл у нас даже не може да се говори за колония, защото колонията означава да има губернатор, администрация, някакви цели и задачи, които следва колонията да изпълнява. У нас и това го няма. В международното право това се нарича подмандатна територия. По мое време му казваха снеговалеж, днес му казват бедствие. У нас държава няма, а най-лошото е, че вече няма и общество. Всеки дъжд ще бъде бедствие, защото страната вече е бедствие“, категоричен е доц. Христов.