Достойнство по украински

На фона на кошмарните делници, някои хора си измислиха празници. Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ, с който провъзгласява нов национален празник на страната. Новият празничен ден за почивка ще е 21-ви ноември – датата, на която започна протестът на пл. „Независимост“ в Киев през 2013 г., придобил световна известност под името „Евромайдан“.

Пан Президент, нима е възможно да се обяви за официален празник на страната денят, в който започна една братоубийствена война? Празник на какво точно ще е този знаменателен ден, че не се сещам? Ден на възраждане на нео-фашизма или казано по-украински „бандеровщина“ или ден на началото на края на една прекрасна до преди време страна. Според пресслужбата на Порошенко, цитирана от руската държавна официална агенция ТАСС, 21-ви ноември „сега и завинаги“ ще бъде отбелязван като „Ден на достойнството и свободата“. Не мисля, че е достойно да се пролива братска кръв, да загива цивилното население, стигайки до антагонизъм и национализъм. Свобода с цената на пролята кръв, с цената на убити невинни деца, с цената на изгорели хора, с цената на масови гробове, с цената на една безсмислена и пагубна гражданска война. Не виждам логиката този ден, който обля в кръв Украйна да бъде отбелязан в червено в календара. Всъщност, правилно е да е в червено, защото това бе кървавият ден на Украйна.

10805010_10203259174136519_2019588852_n
Къща в Донецка област – наши дни

Нима бе достойно да се забравят загиналите украинци по време на Втората Световна война, нима бе достойно да се отрекат от историята си, изтривайки победите на дедите и отците, нима е достойно в училищата да се забрани предмета по „новоистория“ и „история на света“!? Според президента Порошенко това е достойно. Той нарече събитията през 2013 г. „революция на достойнството“. По думите му, това е бил извънредно труден изпит за Украйна, като украинският народ е доказал своята европейска принадлежност, достойнство и стремежа си към свобода.

Не бях чувала някой да оспорва принадлежността на украинският народ към европейската раса. Всеки славянин е и европеец, предвид, че славянските народи населяват Европа. Всеки има достойнство пропорционално на делата и постиженията му. А стремеж към свобода може да има някой поробен или затворник . Украйна винаги е била и ще бъде суверенна държава, за какъв стремеж към свобода става въпрос, освобождаване от кого президента не пояснява. Страната му върви стремглаво надолу по всички показатели. Украйна вече e в практически фалит. Хората мизерстват и масово бягат от страната. Украинската „гривна“ също потъва надолу. Само през този месец тя вече е понижила стойностите си с 18%, отчитат анализаторите в МВФ, цитирани от „Ройтерс“. Украинските акции продължават да поевтиняват. Според икономистите и анализаторите Украйна се приближава все повече и повече до фалита си, а сраженията в източната част само ускоряват неизбежния фалит. Според МВФ Украйна няма да може да погасява дълговете си, а кредита, който ще получи на стойност от 17 млрд. долара няма да бъде достатъчен.

За капак региони и градове като Луганск, Донецк , Донбас и др., които генерираха около 60% от общия брутен продукт на държавата бяха под артилерийски обстрел в продължение на близо три месеца от украинската армия. Губейки тези важни индустриални и промишлени центрове Украйна сама удави окончателно икономиката си и се превърна в поредната кредитна-робиня, която твърдо е решила да се самоубие, но не знае как ще е най-безболезнено. Банкрута, войната в източна Украйна и несъгласието на половината от 43-милионното население на Украйна със събитията от „Евромайдана“ до днес окончателно бетонираха илюзията, че страната някога би могла да се присъедини към ЕС. Асоциацията с ЕС също беше практически отложена, както предложи и Янукович. Новата еврокомисия побърза да хлопне вратите на съюза и прие окончателното решението да не се приемат нови членове поне до 2020 г. Бившия председател на комисията пък Жозе Мануел Барозу още месеци след свалянето на Янукович, заяви че „Такава страна като Украйна няма място в ЕС“, но не разшири изказването си, описвайки каква точно държава е Украйна. Окончателната „екзекуция“ за страната ще е изграждането на „Южен поток“, с което Украйна повече няма да може да блокира доставките на газ за Европа и да ползва газ, бавейки се с изплащането му неопределени периоди от време. В момента 66% от доставките на руски газ за Европа минават през Украйна.

Всичко цитирано до тук неизбежно ще доведе до нови масови вълнения в страната и бунтове в Киев. Социалната, икономическата криза и чувството, че са измамени може да отприщят още по-жестока и кървава зима. Хората негодуват , живеят във все по-трудни и мизерни условия , на места без вода и ток. Та дори жителите на столицата бяха няколко месеца без топла вода, газовите хранилища са почти празни. Заради киевчани се организираха вече няколко протеста.

 Протести срещу покачващите се цени на комуналните услуги
Протести в Украйна срещу покачващите се цени на комуналните услуги

Черноработниците на „Майдана“ – радикалите от Десен сектор вече се заканиха на новата власт, защото и на тях взе да им писва. Разочарованията са масови, кашата в Украйна е пълна. Въпреки, че отдавна изгуби красивата си символика „Евромайдан“ все още има.Там останаха доста хора, които са недоволни от това, че дори асоциацията на Украйна с ЕС не се случи, членството практически беше отписано, а новия президент на Украйна е не по-хрисим олигарх от предишния. Пан Порошенко обаче се гордее с делата си и за да успокои нещастния народ взе та им подари празник с който да им припомня денят, поставил кървавата точка в календара. Да ви е честит новият национален празник, скъпи братя украинци. Бъдете достойни граждани на страната си, сега вече си имате официален „ден на достойнството“!/в.Стандарт

 

Автор: Оля Ал-Ахмед