Доставчикът на системите за връзка за ВС на РФ се избави от украинските компоненти

„Обединената приборостроителна корпорация“, основен доставчик на системи за връзка за руската армия, е премахнала украинските съставни части, използвани в производството на военна техника, съобщи пред РИА Новости представителят на влизащата в състава на „Ростех“ корпорация.

„Обединената приборостроителна корпорация изцяло преустанови използването в своите разработки на електронната компонентна база украинско производство“, каза източникът.

Той поясни, че в процеса на заместване на вноса са били заменени близо 30 позиции от украинската електронно-компонентна база (включително кондензатори, съединители, релета, интегрални схеми, полупроводници и др.). До 2020 г., по думите му, след поетапната замяна на доставяните от други страни компоненти, в руската техника компонентите родно производство ще съставят 90 %.

„В продукцията на стратегическо равнище – предимно в апаратурата за връзка и автоматизираните системи за управление на различните родове и видове войски – към днешна дата използването на чужда електроника и софтуер се свежда до нула“, отбеляза още представителят на ОПК.