Донбас се съгласи да пренасрочи местните избори, Киев нарече това „мръсна игра“

Автор: Алексей Тимофейчев, Руски Дневник.

Ръководството на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна се съгласи да промени датите на местните избори, като по този начин показва разбиране към пожеланията, прозвучали на четиристранната парижка среща по украинския въпрос на 2 октомври.

Въпросът за изборите, които в ДНР и ЛНР искаха да проведат независимо от общоукраинските, в последно време бе един от основните препъникамъни относно изпълнението на минските мирни договорености. Киев твърдеше, че самостоятелната организация на местни избори в ДНР и ЛНР е възможно най-сериозното нарушение на договореностите, съдържащо в себе си наситена заплаха за пълен срив.

Сега, както заявиха в Донецк и Луганск, изборите са пренасрочени за 2016 година и трябва да се състоят на 21 февруари. Все пак, като обявиха пренасрочването, представителите на размирните региони съобщиха, че отказът от първоначалните дати за провеждане на изборите е свързан с „пълното изпълнение на политическите точки по „Минск-2“ от страна на Киев“. В републиките очакват, че Киев ще бъде готов „да предостави на Донбас особен статут, да не допусне преследвания и наказания на лица, участвали в събитията на територията на Донецка и Луганска област, а също и да прегласува поправките в конституцията в новата, съгласувана с нас редакция“.

Няма особен статут 

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че съгласието на Донецк и Луганск за пренасрочване на изборите „открива път към завръщането на Украйна в Донбас с помощта на изборите по украинското законодателство, на базата на стандартите на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа – бел. ред.)“. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин при изказването си на 7 октомври в парламента нарече стъпката на ДНР и ЛНР „мръсна игра“, настоявайки на това, че в Париж са се договорили за пълната отмяна на изборите, а не за тяхното пренасрочване. Той също така заяви, че „никакъв особен статут [на Донбас] не съществува в природата“, че изборите могат да се проведат само след „изтегляне на чуждестранните войски“, а амнистия може да се обяви само и единствено след провеждането на изборите.

Реакцията на Москва

На свой ред в Москва приветстваха решението на самопровъзгласилите се републики. „Това е още един пример за гъвкав и конструктивен подход в интерес на реализациите на минските споразумения“, заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Сътрудникът на независимия Институт за национална стратегия Павел Святенков нарече в интервю за „Руски дневник“ решението на ДНР и ЛНР „едностранна отстъпка“ спрямо Киев.

Украйна нееднократно обещаваше да изпълни минските договорености – да обяви амнистия, да приеме закон за местното самоуправление в Донецк и Луганск, да приеме поправки в конституцията и т.н. – нищо от това засега не е изпълнено“ – заяви експертът, като при това подчерта, че не вижда някакви предпоставки за изменението на позицията на Киев.