Донбас предлага на Киев да седнат на масата за преговори

Властите в Луганска и Донецка народна република отправиха официално обръщение към Киев с призив за провеждане на преговори в столицата на Беларус в близките дни. Това заяви представителят на ЛНР в Минск Владислав Дайнего, предаде РИА Новости.

Сутринта на 9 декември в Донбас влезе в сила съгласуваното между опълченците и украинските военни примирие при посредничеството на ОССЕ. Предполагаше се, че прекратяването на огъня предшества новите преговори на контактната група в Минск, но датата на срещата остана неизвестна и до днес.

Страните не могат да съгласуват по между си въпросите, които да бъдат обсъдени на преговорите. Опълченците настояват в дневния ред на срещата да бъде разгледан въпросът за статута на ЛНР и ДНР в състава на Украйна, докато Киев всячески избягва тази дискусия.

На фона на всичко това, ОССЕ призна, че Донецка и Луганска народна република са започнали отвеждането на тежката военна техника от линията на съприкосновение с украинските военни, което бе част от Минските договорености.

В същото време украинската армия не само, че не отвежда своята техника, но и съсредоточава нови сили за нападение на Донбас.

По данни на опълченците в Новорусия, продължава съсредоточаването на украински войски на така наречената „втора линия на отбраната“, част от която все още се намира в стадии на съоръжение.

Различните войскови подразделения се съсредоточават западно от Маринка в областта Курахово, зад Красногоровка, на северозапад от Корловското водохранилище, както и под Мариупол.

Съобщава се също, че затворените за граждански самолети летища в Харков, Днепропетровск и Запорожие са превърнати в пунктове за доставка на камиони с бойно предназначение на украинската армия.

Украинското командване и щаб-квартирата на НАТО се стараят максимално да използват периода на „прекратяване на огъня“ за да увеличат силите на армията, и на първо място на тези части, които са задействани в подготовката на операциите за нападение на Донбас.