Домът на бъдещето не се нуждае от ток

Срещу 20 000 евро имате 100 квадрата със соларен панел
„Умната“ къща е руска разрабока със стогодишна гаранция

Къща мечта са създали екип от руски учени, инженер-технолози и архитекти. Домът е изцяло от дърво, съчетание между уют и красота, и не се нуждае от отоплителни уреди. Точно обратното – сам си произвежда ток чрез соларна инсталация на покрива. Енергийно независимите жилища се изработват в заводите „Мasterwood 2006“ зад Северния полярен кръг в Мурманск, а панелите за извличане на слънчева енергия са от Рязанския завод за металокерамика. Качеството е изключително високо и затова гаранцията на тази къща е сто години, обяснява инж. Николай Начков, който е партньор на производителите в нашата страна.

„Умните“ северни къщи отдавна са намерили добър прием в цяла Русия. Все повече англичани, германци и скандинавци ги купуват. От България също има голям интерес и хората вече питат за дървения руски дом. Купуването на такава къща е лесно и напълно по джоба на българите, защото като нов пазар страната ни получава преференциални цени, казва инж. Начков. Дървен дом от около 100 квадратни метра в момента за родния клиент излиза 10 500 евро. Соларната инсталация пък е от порядъка на 8000 евро, а това значи, че за по-малко от 20 000 евро всеки у нас може да има пасивен дом, който осигурява на стопаните си енергийна независимост. Ефектът е проверен в Мурманск, където при минус 35 градуса навън човек се чувства комфортно в къщата без отоплителни уреди, разказва инж. Начков. Това е първото голямо предимство на дървения дом, в който без печка или климатик и през лятото, и през зимата температурата е 18-20 градуса. Къщата се свързва към централното захранване, за да ползва ток единствено за осветление и за домакинските уреди. Ефектът на пасивния дом идва от технологията на неговото изграждане. Строи се от трупи, които могат да бъдат овални или оформени като греди, а разчетите се правят при 210 милиметра на дървото. Материалите се добиват в горите в Русия, където има високи и прави дървета, необходими за такова строителство. Видът на материала може да е различен – от бреза, която обаче е много скъпа, до иглолистни или широколистни видове. За България най-разумният вариант на съотношение между качество и цена са иглолистните трупи. Всеки един от тях преминава през специална технология – кората е обелена и дървото е обработено срещу вредители. Запечатва се с лак, който не гори и може да бъде във всякакъв цвят по избор. Трупите са съединяват също чрез специална спойка и така изработените дървени панели са готови за сглобяване на къща. От стопаните не се изискват никакви допълнителни мероприятия като саниране или друг вид изолация, за да получат ефекта на топлия дом. Това не е само къща, а енергийно обезпечен дом, в който не идват инфарктни сметки за ток, категоричен е Николай Начков.

Точно обратното – жилището произвежда толкова ток, че стопаните могат да продават електроенергия. Схемата е съвсем проста – дървеният дом се предлага с колкото киловата желае клиентът инсталирана мощност от висококачествени соларни панели за производство на електроенергия, обяснява инж. Начков и припомня, че по закон всеки има право на собствено производство. „Потребляваш, вързан си и към мрежата, за да имаш осветление през тъмната част на денонощието и когато е малка консумацията, ти остава повечето от произведената енергия. Нея я връщаш обратно на енергодружеството, откъдето или трябва да започнат да ти прихващат сумите и да ги изравняват, или пък ти връщат парите. Така, освен че е добро за живеене, жилището дава възможност и да печелиш“, обяснява българският инженер. Коментира и ползите, които държавата може да извлече от това, защото според европейските директиви имаме да правим още 6% зелена енергия. „Там не казват: „правете поля, за да продавате скъп ток“. Искат само 6 процента, които могат да дойдат от „умната“ дървена къща“, казва още специалистът. Такъв дом има още едно предимство – постоянна влажност на въздуха в стаите, която се поддържа от специално обработеното дърво. По този начин няма нужда от овлажнители, въздуховоди или вентилационни системи. За да се сдобие човек с енергийно независим дом, е необходимо да има единствено парцел, вързан към ВиК и Енергото. Къщата се изработва по индивидуална поръчка, като клиентът може да избере какво да е вътрешното разпределение на стаите и дали да е двуетажна или на един етаж с разгърната площ. Вътрешните стени също са от дървени трупи, подът е дървен и напълно завършен. Изработва се на модули и натоварена на няколко тира пристига от „Мasterwood 2006“ в България. Сглобяването отнема от 7 до 15 дни, като се извършва под ръководството на технолог от завода в Мурманск. У нас има ангажирани вече две бригади – от Пловдив и Стара Загора, които ще сглобяват дървените домове. Основата отново е по желание – може да е малка плоча или върху колони от материал по избор.

Жилището от трупи се грижи за здравето

Едно от най-важните предимства на дома от дървени трупи, е че той се грижи за здравето на своите обитатели. Здравословният ефект идва от естествения природен материал, който, за разлика от бетона, метала и камъка, не извлича и не задържа вредните газове от почвата и въздуха. Всеки, който се интересува от екологично чистите материали, знае какво означава да живееш в дървен дом. Ако пък жилището са отоплява със собствена енергия, вариантът е най-добрият. Не е без значение и фактът, че собствениците на такава къща могат да следят и от другия край на света какво произвежда инверторът в дома им, защото в него има тази опция. Дървеният дом е за предпочитане още, защото не връзва собствениците си на едно място. Те са мобилни и във всеки един момент могат да преместят другаде бизнеса си заедно с къщата. Домът само трябва да се разглоби и след това да се монтира на новото място. Плюсовете са много и тепърва хората ще се убедят в това, казват специалистите.

Източник: standartnews.com