Долгов: Русия е готова за диалог с всяка страна, но не от позицията на ученик

Русия е готова да проведе диалог, в частност, по темата за защитата на правата и живота на своите граждани с всяка една страна, било то американска или европейска, но няма да допусне опити да я учат на демокрация в собствената й страна. Това заяви упълномощеният към руското външно министерство по правата на човека Константин Долгов, предаде РИА Новости.

„Ние имаме готовност и считаме за необходимо провеждането на такъв диалог, за да бъдат разрешени проблемите. Но диалогът – това е винаги улица с двупосочно движение. Тук формулата „ученик-учител“, която и по-рано не работеше, няма да работи повече никога. Това трябва да бъде равноправен, отчитащ интересите и на двете страни, конструктивен, цивилизован, професионален… диалог“, заяви Долгов.

„Ако диалогът е такъв, то ние сме готови за него, няма да го откажем нито на САЩ, нито на която и да било западна държава. А ако се опитват да ни четат лекции за това, как руското ръководство да строи демокрацията в собствената си страна, то нека четат тези лекции в някой американски университет. А да се притесняват за съдбата на руската демокрация, както упорито правят някои американски и други западни представители, няма нужда“, каза още Долгов.