„Доктор Уеб“ разкри: нов вирус контролира хиляди компютри

Руската компания Dr. Web е отрила недостатъци в системата за сигурност на операционната система OX S на компания Apple, които дават възможност на хакерите да контролират компютрите на потребителите с помощта на Reddit. По оценка на „Доктор Уеб” в света има най-малко 17 000 компютъра, заразени по този начин. Притежателите на повечето от тях живеят в САЩ, на второ място са потребителите от Канада, а тройката затварят представителите на Великобритания.

Dr. Web е антивирусна програма, създадена от Игор Данилов през 1991 г., а под марката Dr. Web (Д-р Уеб) антивирусите се разпространяват от 1994 г. Компанията „Доктор Уеб” е руска, тя е производител и доставчик на антивирусни продукти. Руската програма предлага най-различни антивирусни решения за широк кръг клиенти, използващи най-различни операционни системи. Dr. Web е известна не само в Руската Федерация, но и в страните извън границите й. В момента едно от антивирусните решения на компанията — Dr.Web Light, е на второ място в класацията за безплатни антивирусни приложения в рускоезичния сегмент Android Market. Програмата Dr. Web позволява инсталиране и на антивирусна програма на друга компания, без това да пречи на функционирането на операционната система, а също и на самите антивирусни програми.

Компанията многократно е получавала различни награди, сред които са: за най-добра програма, отстраняваща вируси — Platinum Malware Treatment Award, за най-добра антивирусна програма — Platinum Self-​Protection Award, за най-добра защита от различни вируси — Silver Proactive Protection Award и др.