Докторите от Майдан: медикаментите се крадяха с кашони, можело е да има по-малко загинали

Доктори от Киев разобличиха така наречените лекари-доброволци, лекуващи ранените по  барикадите на Майдан.  Без да пазят анонимност, киевските доктори застанали пред телевизионния канал „ Русия 1” и разказали как по време на събитията около  20-ти числа  февруари на Майдан процъфтявало мародерството и кражбите на медикаменти.

Както се изясни, медикаментите, които са донасяли доброволците, директно били изпращани в неизвестно направление. Въпреки протестите на лекарите и здравия смисъл, се отнемали не само лекарства и бинтове, но и хирургични инструменти, а всичко това се ръководело от не случайни хора, а от координатора на медицинските служби на Майдан Олег Мусия и главен лекар Святослав Ханенко.

„Когато едно момче остана без пръсти на улица Грушевски, ние бяхме принудени да използваме последната ампула , да режем и обработваме раните с обикновена ножица, защото всички медикаменти преди това бяха изнесени в неизвестно направление”, разказват докторите. Те са категорични, че жертви на Майдан е могло да има много по-малко: „Вместо това, да бъде организирано извозването на ранените по болници, те ги оставяха на по-горните етажи в завзетите сгради, където не е имало медицинска помощ. Ако се бяха занимавали с координацията, то щяха да загинат много по-малко хора. А те, правиха само едно – решаваха някакви техни финансови проблеми”, поясниха медиците.

Отговор на въпроса, в кои именно складове са отивали огромните количества медикаменти и медицински инструменти, толкова необходи ми тогава на хората на Майдан, може да остане дълго на повърхността, ако отчетем факта, че главния лекар на Майдан Святослав Ханенко от партия „Свобода”  в момента е  депутат във Върховна рада, а според някои данни е и собственик на голяма верига аптеки.