Докладът на ООН: украинските военни са отговорни за гибелта на мирните граждани

В поредния доклад на ООН се споменава, че украинските военни са отговорни за гибелта на мирните граждани, предаде ИТАР-ТАСС.

Експертите на ООН подчертават, че действията на украинските сили противоречат на заявленията на Киев, че «украинските въоръжени сили никога не атакуват райони с мирно населени».

В доклада се съобщава, че в резултат на сраженията в източна Украйна само за един месец са загинали над 1200 души, а общото число на жертвите е достигнало 2200 души. При това експертите подчертават, че става дума «за консервативни оценки». «Реалното число на жертвите в резултат на насилието и сраженията в източна Украйна, по всяка вероятност, е много по-голямо», се споменава още в документа, публикуван на 29 август.

Говорителят също така настоява, Киев да разследва съобщенията за отвличанията и изтезаванията на граждани, които са извършвани от батальоните на териториалната отбрана.

В доклада се повдига и въпросът за задържанията на лица (в много случаи незаконно), които се провеждат от украинските бойци. В текста се споменава случаят от 16 април, когато Службата за сигурност на Украйна и членовете на посочените батальони, са задържали на територията на Донбас над 1000 лица, които са били обвинени в нарушение на териториална цялост на Украйна или в терористична дейност.
Освен това, в доклада се обръща специално внимание на това, че украинските съдии и органите на реда затварят очи на действията на привържениците на киевските власти. Основно се дава пример за задържането на активистите от «Десен сектор» в Закарпатска област, когато в техните автомобили е било открито голямо количество гранати, пушки и взривни вещества.

«И макар да бе образувано наказателно разследване по факта за незаконно притежаване на оръжие, заподозрените в същия ден са били освободени», отбелязват експертите от Управлението на Върховния Комисариат за правата на човека в ООН (УВКПЧ).

Мисията на УВКПЧ от 39 души се намира в Украйна от средата на март. Тя е представена в украинските градове: Киев, Лвов, Одеса, Донецк и Харков.