Докато Илон Мъск говори, НАМИ действа

Звездата по време на московския автосалон е тази безпилотна маршрутка, разработена от специалистите на НАМИ. Концептуалната разработка „Шатл прилича много на това, за което говори шефът на Tesla Motors.

През юли Илон Мъск обяви втората част от стратегическия си план за развитие на Tesla Motors в следващите 10 години. Една от точките е създаване на безпилотен автобус, който трябва да направи революция в системата на обществения транспорт. Място в него ще може да се резервира чрез смартфон, като пътникът ще бъде взиман или от най-близкия шатъл, или от този, който минава по оптималния за пътника маршрут.

Концепция на подобен транспорт трябва да видим следващата година. Но тогава Илон Мъск ще е закъснял, защото руснаците вече са готови със своето виждане по темата. Проектът е разработен от Държавния научен център на Руската Федерация ФГУП (НАМИ). Проектът работи на същия принцип: транспорт по поръчка, която става чрез смартфон.

Безпилотната маршрутка носи името „Шатл“ и вече е в движение. Максималната й скорост обаче е 25 км/ч. Дизайнът на превозното средство е дело на екипа, който разработва проекта „Кортеж“ за Путин и приближените му.

Моделът изглежда доста впечатляващо на външен вид, но проектантите му не са сигурни, че в серийно производство ще влезе в този си вид. Възможни са промени и в техническата част. В момента „Шатл“ разчита на два електромотора с мощност 20 кВт – по един на всяка ос. Те са захранват от два акумулаторни блока, позволяващи автономен пробег от около 200 км.

Дължината на микробуса е 4,6 метра, широк е 2,0 м, висок е 2,5 м. В салона има шест седящи места и шест правостоящи. Отпред и отзад „Шатл“ изглежда идентично, като и двете оси са снабдени с кормилно управление.

„Шатл“ е оборудван с радари за близко и далечно действие, ултразвукови датчици, няколко камери и лидари. Всички тези компоненти са внос, но програмите, контролиращи работата им – руски.

Кога и кой ще започне серийно производство – не е ясно. Създателите обаче твърдят, че проектът се покровителства „от самия връх“.

Източник: Вести.бг