Договорът между Русия и Китай – пропуск на Обама

В сряда бяха финализирани многогодишните преговори за доставката на руски природен газ на китайския пазар. Това стана главен повод за визитата на руския президент Владимир Путин в Шанхай. Подписаният договор за сумата от 400 млрд долара е за срок от 30 години.

Руско-китайският газов договор открива нови икономически възможности за Русия и е поредното доказателство за погрешната преценка на Белия дом по отношение на външната политика, смята ръководителят на консервативния Център във Вашингтон за националните интереси Дмитрий Саймс.

„Съвсем очевидно е, че това споразумение предоставя нови икономически възможности на Русия, укрепва позициите й, в това число и в дискусиите с ЕС”, заяви Саймс.

При това експертът е на мнение, че това „не е събитие, което е приветствано от САЩ”.

Според Саймс, въпреки че договорът е обсъждан дълго и ситуацията около него е била сложна, той е победа за Русия и КНР. Също както и присъединяването на Крим към Русия, договорът може да счете като пропуск от страна на администрацията на Обама.

„Пределно ясно е, че сближаването между Москва и Пекин е на основата на противопоставянето на САЩ”, поясни експертът. Той нарича президента Обама „един от създателите на това споразумение”.

Доказателство за грешка от страна на президента на САЩ Саймс вижда в това, че буквално в навечерието преди пристигането на Путин в Шанхай, САЩ обвиниха китайски военни в електронен шпионаж. Според Саймс, това „показва, че администрацията на президента Обама няма усещане за това, което е много важно във външната политика, а именно чувството за актуалност и за момента.” „Някои хора правят това, което те искат, защото това звучи правилно на вътрешнополитическата платформа, без да мислят за последствията за външната политика”, отбеляза още Саймс.