Добра новина от Милош Земан

Чешкият президент Милош Земан обяви намерението си да облекчи визовия режим за руснаци, които отиват в чешките лечебни курорти. Той обяви това, по време на посещението си в курорта Карлови Вари, известен със своите лечебни минерални води, където ежегодно си почиват и се лекуват десетки хиляди руснаци.

Изглежда, че чехите, без да чакат края на преговорите между ЕС и Русия по облекчаването или премахването на визите за пътуване на техните граждани, възнамеряват самостоятелно да направят мощна стъпка в тази посока. Но нещата не са толкова прости…

Обяснява ръководителят на консулския отдел на посолството на Чехия в Русия Давид Нови:

– Да, знаем за изявлението на президента Земан, но засега не сме получавали никакви специални указания от Министерството на външните работи. Процедурата ни за виза е изцяло регламентирана по европейските стандарти. Що се отнася до въвеждането на многократна виза за руснаците, които пътуват до лечебните ни курорти, ние започнахме да ги издаваме от януари миналата година. Тази виза дава право на притежателя й да пътува в продължение на 1, 2, 3 и дори 5 години до Чехия, или до която и да държава в Шенгенското пространство неограничен брой пъти. За да получи многократна виза, заявителят трябва да потвърди целта на пътуването, да покаже своята „визова история”. И ако в миналото той е имал шенгенска виза, да получи многократна виза в чешкото консулство няма да е трудно.

Какво може да се каже за тенденциите в развитието на туристическия поток от Русия към Чехия, има ли вече данни за последната година?

– Тази информация е следена от „Чехтуризъм”. Ние имаме резултатите от работата на консулството в Москва. Така, миналата година сме издали 360 000 визи. Това е с 40 000 повече в сравнение с предишната година. Според резултатите от последните три години, растежът почти се е удвоил, тенденцията на растежа е стремителна…

Сега много се говори за премахването на визите за кратки пътувания на граждани на Русия и ЕС. Какво ще кажете за тази идея?

– Аз, за съжаление, нямам сведения, на какъв етап в момента са тези преговори между ЕС и Русия. Но няма съмнение, че премахването на визите за кратки пътувания е добре за туристите, и ще бъде мощен стимул за пътуванията на руснаците до Европа и потока в обратна посока.

Тогава, какви отстъпки ще направи чешката страна за руснаците, които искат да се лекуват на минералните извори в тази страна? Нали многократни визи за лечение вече се издават. Но! За да получи многократна шенгенска виза в чешкото консулство, кандидатът трябва да докаже, че ще я използва по предназначение, че миналата година той вече е получавал най-малко две еднократни шенгенски визи или една многократна. А, междувременно, консулските служби на много страни от Шенген отдавна избавиха руснаците от тези формалности. В своята визова политика чехите са по-лоялни дори към жителите на редица арабски страни, отколкото към руснаците. Араби могат да получат практически безсрочни визи за медицинско лечение, за времето, което каже лекарят. Очевидно е, че приемащата страна не се страхува, че такъв пациент ще се опита да остане нелегално в Чехия. С една дума, облекчаването на визовите процедури за руснаците, които пътуват за лечение в Чехия (това, за което говори президентът Земан), е много актуална тема.

 .