ДНР ще прекрати примирието, ако Киев не спре обстрелите в Новорусия

Донецка народна република може да прекрати едностранно минските споразумения, ако украинската армия не спре обстрелите по позициите на опълченците. Това заяви в четвъртък зам.-командващият на щаба на опълчението на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин.

„Ако украинските въоръжени сили не спрат да обстрелват позициите на опълчението, селата, градовете на ДНР, то ние заявяваме, че едностранно ще се откажем от минските договорености“, заяви Басурин.

Щабът на опълчението заяви за рязко увеличение на обстрелите от страна на украинските сили.

„Само за изминалото денонощие украинската страна 51 пъти наруши режима за прекратяване на огъня (това прави 2,5 пъти повече)“, в това число използва реактивни системи за залпов огън – четири, а също от артилерийски оръдия – 32“, съобщи РИА Новости.

По данни на опълченците, почти половината от тези обстрели са били в посока на донецкото летище.

„В продължение на едно денонощие в района на летището в Донецк, позициите на опълчението са били подложени на обстрел 23 пъти (три пъти повече) и 12 артилерийски обстрели“, се казва в съобщението от щаба на опълчението на Донбас. В резултат на обстрелите една жена е загинала в Донецк.

Същевременно, ДНР заяви за пълен контрол на населените пунктове около Дебалцево, който се превърна в център за разгром на украинските военни формирования.

В „дебалцевския котел“ украинската армия изгуби най-добрите си подразделения и изостави ранените си войници да умират, каза лидерът на ДНР Александър Захарченко.

„Украйна изгуби най-добрите си подразделения, които е имала, а също голямо количество военна техника и боеприпаси“, заяви Захарченко.

По-рано в Дебалцево Казашката национална гвардия на ЛНР, чрез бой овладя стратегически важен транспортен възел, който местни наричат „Кръстът“.

В момента казаците извозват трофейната техника и боеприпаси, а също събират телата на загиналите украински окупанти, като много от тях са загинали от куршумите на стрелящите в гърбовете им бойци от отряди на „Десен сектор“, за което разказва един от казаците, участник в битката.

Опълченците намерили огромен ров с фекалии до градска обществена тоалетна, където украинските окупанти хвърлили телата на загиналите си бойни другари.

Същевременно, деморализирани украински войници, намиращи се в момента в Артьомовск след хаотичното си отстъпление от Дебалцево, се оплакват от некомпетентността на ръководството си, за фаталните загуби, пише The New York Times.

В Артьомовск украинските войници пиянстват, а от централния площад се чува безраборна стрелба. Много от тях стоят на улиците с оръжие и бутилки с алкохол в ръце, предава репортерът на изданието.

„Порошенко говори за 6 загинали при изтегляне на войските от Дебалцево. В момента разговарям с медик, който разказва, че лично е видяп как са взривили три камиона с тела на убити хора“, пише на страницата си в Twitter Джеймс Марсън зам.-ръководителят на редакцията на «The Wall Street Journal» в Москва.

Също така, изданието цитира думите на украински военен Игор, който в момента се намира в болница в Артьомовск. Ето какво се е случило пред очите му:

„Отстъплението изобщо не беше организирано. Колите се надпреварваха една с друга. Нас ни догонваше БМП на сепаратистите. 16 от нашите момчета буквално бяха подкосени от картечен огън“, цитира думите на украинския войник изданието. Други източници на изданието също потвърдиха, че отстъплението е било не организирано и хаотично.

„Това не беше отстъпление. Отстъплението се поддържа от артилерия и всичко трябва да става по план и определен маршрут. Нас просто ни оставиха на произвола на съдбата“, разказа още Игор.

Както съобщи лидерът на ДНР Александър Захарченко, загубите в украинската армия в околностите на Дебалцево са около 3- 3,5 хиляди убити. Сега опълченците събират труповете за да ги предадат на украинската страна.