ДНР: Украинските военни продължават да се оттеглят от летището в Донецк

Министерството на отбраната на ДНР регистрира прекратяване на съпротивата от страна на украинските военни и оттегляне от позициите им в района на летището в Донецк, съобщават от пресслужбата на ведомството.

„Те се възползваха от възможността, която им предоставихме и постепенно напускат околностите на летището през предоставените за тази цел коридори. Смятаме, че за няколко дни те ще си тръгнат от тук и територията ще бъде изцяло под наш контрол“, се казва в съобщението.

„Ние предоставяме възможност на украинските военни безпрепятствено да напуснат околностите на летището в Донецк, за да избегнем излишни жертви от тяхна страна. Никой не възнамерява да стреля по тях в гръб“, отбелязаха още от ДНР.

По-рано упълномощеният представител на ДНР в контактната група за мирно регулиране на конфликта Денис Пушилин съобщи, че на украинските военни е предоставен коридор за отвеждане на подразделенията. Той подчерта, че създалата се ситуация не е в резултат от силов натиск, а е „жест на добра воля от страна на ДНР“.

От пресслужбата на републиката съобщиха, че в момента на територията на летището в Донецк няма украински военни.

„Отделни групи все още се намират в околностите на летището“, уточниха от ведомството.

От министерството добавиха, че за изминалото денонощие украинските военни над 60 пъти са открили огън срещу позициите на опълченците и населените места в ДНР. „Ние регистрирахме около 60 случая на обстрел от страна на украинската армия на позиции на опълчението, на Донецк, Горловка и редица села в околността“, уточниха от ДНР.

По-рано ОССЕ предложи да бъде установено локално примирие около летището в Донецк и да започне съвместно патрулиране на територията. Това заяви заместник-ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна Александър Хуг.