ДНР смята да прекрати сътрудничеството с ОССЕ

Властите на саморповъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) имат намерение да прекратят сътрудничеството с ОССЕ за разследване на катастрофата на малайзийския Boeing. Това съобщи ръководителката на пресслужбата на правителството на републиката Клавдия Кулбацкая, предаде ИТАР-ТАСС.

Според ръководството на ДНР, представителите на международните организации в продължение на последната седмица са отказвали да изпълняват мисията за разследване на крушението под различни предлози. Според думите им, експертите по всякакъв начин са сдържали активността на войските на ДНР, с което са помагали на украинската армия да се подготви за контранастъпление. Според ДНР, експертите действат в интерес на киевските власти. „Ако преди това се случваше прикрито, то днешното преминаване на експертите на страната на украинската армия и отрядите на Коломойски, показаха истинските им намерения”, съобщиха от пресслужбата.

„С помощта на представителите на ОССЕ украинските войски под предлог, че е необходим достъп до мястото на катастрофата, са обкръжили групата на армията на ДНР, охраняваща мястото на катастрофата. Сега украинските спецчасти системно я унищожават”, – съобщи Кулбацкая.

„Украинските войски, използвайки принудителното бездействие на армията на ДНР, която през това време пазеше територията на крушението на боинга, живота на експертите по договорки с ОССЕ и помагаше в разследването, са обкръжили групата на ДНР. В момента украинските сили водят планово унищожаване на тази група опълченци. Самите експерти, които довчера се страхуваха за живота си, днес се отказаха от услугите на опълченците да охраняват тях и мястото за разследване. Те преминаха на страната на правителствените групировки. Фактически, те доброволно поеха роля на жив щит за украинската армия, която същевременно води настъпление. Предвид всичките тези факти, всичко изглежда като съвместна операция на киевските власти и ОССЕ”, смята ръководството на ДНР.

В Донецка народна република в момента се решава въпросът за делегиране на правата за разследване на катастрофата за представителите на Малайзия, Шанхайската организация и други организации от азиатско-тихоокеанската зона.