ДНР: Киев не е готов за мир (обновена)

Зам.-командващият щаба на опълчението на ДНР (Донецка народна република) Едуард Басурин заяви, че украинските силови структури не показват готовност за изпълняване на договореностите за прекратяване на огъня, постигнати в Минск в резултат на преговорите на „нормандската четворка“, съобщи РИА Новости.

„След подписване на мирния меморандум, в който пише, че украинската страна изтъква готовността си да изпълнява всички мирни условия, излиза, че от самото начало тя отказва да го изпълнява“ – каза Басурин.

Басурин заяви, че за изминалото денонощие украинските сили са нарушили режима за прекратяване на огъня над 40 пъти.

На мощен артилерийски обстрел са подложени Донецк, Горловка и Ясиноватая.

Той съобщи, че през изминалото денонощие в Донбас, в резултат на обстрелите на украинските сили, са загинали 7 мирни граждани, сред които 3 деца, а 15 души са ранени.

„Само за изминалото денонощие са убити 7 цивилни, а 15 са ранени. В Горловка са убити 4 души и двама ранени, в Донецк трима са загинали и 13 са ранени“, съобщи Басурин.

По данни на Басурин, в Горловка от обстрела на жилищни сгради са загинали три малки деца на 1, 3 и 12 години, които в момента на обстрела се намирали в апартамента, където живеели.  „При нас се случи поредната трагедия, загинали са 3 деца едновременно. Тези деца дори не са видели живота още. За нас децата са нашата надежда, която ще гради прекрасно бъдеще на нашата държава“, поясни Басурин.

Обстрели с касетъчни бомби продължават в Луганск. В резултат на атаките 3 мирни граждани са загинали, а 4 са ранени.

Ясиноватая от обстрела тази сутрин е останала без електричество и мобилни комуникации. Регистрирани са 13 пожара, разрушения на сгради, 4 мини са прекратили дейността си. Басурин заяви на пресконференция, че от обстрели в Донбас продължават да загиват хора.

Същевременно са регистрирани сблъсъци до Дебалцево, където украински военни отново направили опит да излязат от обкръжението на опълченците, но неуспешно. От своя страна опълченците отново им предложили да сложат оръжие и да се предадат доброволно.

През изминалото денонощие в редиците на украинските силови структури отново има сериозни загуби: 127 убити; унищожена военна техника: 7 танка, 11 БМП и БТР, 14 артилерийски системи, 4 автомобила, 127 души са убити, а ранените са до 300“, отбеляза Басурин.

По негови данни, от възобновяването на активни военни действия (в продължение на 26 денонощия) украинската армия е изгубила 3 самолета, 1 хеликоптер, 181 танка, 145 БМП, БТР и друга бронетехника, 138 оръдия на полева артилерия, 115 автомобила… убити са 2396 украински военни..