ДНР и ЛНР предложиха промени в конституцията на Украйна

Властите в ДНР и ЛНР представиха на Киев предложение за промяна на Конституцията на Украйна, съобщи телевизия „Звезда“, позовавайки се на информация от Донецката информационна агенция.

Републиките настояват в украинската конституция да бъдат включени особения статут на Донбас, извънблоковия статут на Украйна, както и въвеждането на особен икономически режим.

Освен това ДНР и ЛНР настояват на внасянето на изменения в закона за административно-териториалното устройство на Украйна.

„В случай, че Украйна внесе дадените поправки в своята конституция, то и ДНР, и ЛНР ще внесат съответните изменения в своите конституции“, коментира упълномощеният представител на ДНР Денис Пушилин.

По думите на представителя на ЛНР Владислав Дейнего, „синхронизирането и хармонизирането на конституционната реформа на Украйна, ДНР и ЛНР е единственият възможен модел за създаването на единно политическо пространство и изпълняване на Минските споразумения“.

Предложенията за внасяне на промените властите на ДНР и ЛНР са изпратили до конституционната комисия на Украйна и контактната група.