ДНР блокира доставките на въглища за Украйна

ДНР блокира доставките на въглища за Украйна, заяви във вторник транспортният министър на републиката Семьон Кузменко, предаде РИА Новости.

Заради конфликта в Донбас Украйна е загубила голяма част от мините си. На териториите, които не са контролирани от Киев, са останали най-печелившите мини, а предприятията, останали под контрола на украинските власти, добиват нерентабилни въглища. Доставката на горивото от зоните, в които се провежда така наречената спецоперация е усложнена от разрушената инфраструктура, и най-вече заради повредената от взривовете железопътна линия.

„В отговор в момента ние блокираме доставките на въглища за Украйна. Имаме категорични искания. В Украйна сега ситуацията е критична, всеки месец й трябват 1,2 млн. тона от нашето гориво. Ще възобновим доставките, ако ни снемат блокадата за гориво и за резервни части за локомотивите и за вагоните, и да не стрелят по нас”, заяви Кузменко пред Донецката новинарска агенция.

Министърът заяви, че докато Киев не изпълни ред условия, въглища няма да бъдат доставени. „Сега у нас работят една трета от локомотивите, а ние трябва да увеличим възможностите си за нашите потребности“.

Той отбеляза също, че са им нужни два месеца за да оправят локомотивното си стопанство, ако Киев снеме блокадата.