Днес се открива ХХ Петербургски международен икономически форум

От 16 до 18 юни в Русия ще се проведе ХХ Петербургски международен икономически форум (ПМИФ). Събитието се провежда под патронажа и с участието на руския президент Владимир  Путин и дава възможност за обсъждане на икономически въпроси от ключово значение за Русия, развиващите се пазари и за целия свят.

Руският президент ще участва във форума, ще се срещне с представители на руския и чуждестранния бизнес и ще проведе редица двустранни срещи, в това число с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Срещите в рамките на ПМИФ Путин започна още в сряда вечерта, когато проведе неформална вечеря с бившия френски президент Никола Саркози.

Първа в работния график на руския президент днес ще бъде срещата с изпълнителния директор на Royal Dutch Shell Бен Ван Бюрден. Както съобщи по-рано пред журналисти помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, тема на разговора ще бъдат отделни аспекти от работата на компанията в Русия. В присъствието на Путин ще се състои подписването на споразумение между Shell и „Газпром“ за Балтийския завод за втечнен природен газ.

На среща с президента на Гвинейската република Алфа Конде Путин ще обсъди мерките за борба с разпространението на вируса ебола.

След това руският президент ще проведе преговори с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. По думите на Ушаков, сред възможните теми за разговор са отношенията между Русия и ЕС, санкциите срещу РФ и приетите от нея контрамерки, както и миграционната криза в ЕС. Може да бъдат засегнати и международни проблеми, в това число регулирането на конфликтите в Сирия и Украйна. Планира се да бъдат обсъдени и въпросите, свързани с енергетиката, сред които са проектът „Северен поток 2“ и перспективите за възобновяването на енергийния диалог между Русия и ЕС.

Следващата среща на Путин за деня ще бъде с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. По думите на Ушаков темите на тази беседа ще бъдат борбата с международния тероризъм, ситуацията в Сирия и регулирането на украинската криза.

В края на публичния си работен график за деня руският президент ще проведе работен обяд с членовете на Международния експертен съвет на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и представители на международната инвестиционна общност. Според Ушаков, в мероприятието ще участват представители на инвестиционни фондове от 18 страни, под чието управление се намира общ капитал в размер на над 10 трлн. долара.