Днес Путин ще се обърне с послание пред Федералното събрание на РФ

Това послание ще бъде 22-рото в новата история на РФ и 12-тото за Путин

Днес руският президент Владимир Путин ще се обърне с ежегодното си послание към Федералното събрание на РФ, в което ще изложи виждането си върху основните насоки на развитие на страната за следващата година и в перспектива, предаде ТАСС.

Това послание ще бъде 22-рото в новата история на Русия и 12-то за Путин.

По традиция мероприятието ще започне по обяд по московско време в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец. Освен депутатите от Държавната дума, ще присъстват и членовете на правителството, председателите на Конституционния и Върховния съд, главният прокурор, председателите на Централната избирателна комисия, Сметната палата и Обществената палата, ръководителите на регионите и други високопоставени лица, представителите на основните религии и журналисти.

Посланието на руския държавен глава ще се излъчи пряко в телевизионен и радио ефир.

Задължението на президента да отправи послание, в което дава оценка на положението в страната и в което се определят основните насоки във вътрешната и външната политика, е определено от Конституцията на РФ.

Държавният глава винаги лично отделя голямо внимание на подготовката на посланието, работи над текста и основните идеи в речта. Както съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, вторник и сряда тази седмица Путин е посветил на редакцията и завършването на речта си пред Федералното събрание.

Ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов на свой ред подчерта по-рано, че именно от желанието на президента зависи това, къде ще бъдат поставени акцентите. „Къде ще постави акцентите, зависи от желанието на президента, след като прочете черновата на проекта и внесе своите корекции. Често пъти той прави това собственоръчно в буквалния смисъл“, каза Иванов.

В Кремъл по традиция не разкриват съдържанието на посланието.

Посланието на Путин към Федералното събрание е програмен политико-правов документ, изразяващ виждането на държавния глава за стратегическите насоки за развитие на страната в близко бъдеще. То включва в себе си, както положения от политически, икономически и идеологически характер, така и конкретни предложения, касаещи законодателната дейност на парламента.