Днес е Денят на Русия!

Вече 26 години на 12 юни се отбелязва Денят на Русия.

Датата е обявена за празник през 1992 г., като до 2002 г. той се нарича Ден на приемане на Декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация. Причината да се промени названието, е че на повечето хора им е трудно да го запомнят.
Декларацията, ознаменувала началото на конституционните реформи и провъзгласяването на независимостта на РСФСР, е приета на 12 юни 1990 година. През 1991 г. на този ден се състоят първите избори за президент на Руската федерация, на които побеждава Борис Елцин.

В същото време по-малко от половината руснаци знаят точно какво се празнува на 12 юни. Според проучване на „Левада център“ едва 44% от руснаците имат представа за това. 29% смятат, че на 12 юни се празнува Денят на независимостта на Русия, а 8% отбелязват, че тогава е приета декларацията за държавния суверенитет на родината им. Също толкова предполагат, че празникът е по случай годишнината от избирането на първия президент на Русия.

10% се затрудняват да отговорят, а за други 5% този ден не е празник.

На 12 юни руснаците окачват знамето на страната си на прозорците си и посещават патриотични концерти. Днес празникът е символ на гражданския мир и единството на руския народ.

салют

По традиция в градовете на Русия на този ден има народни веселия, концерти и спортни прояви. В Кремъл се връчват държавни награди в сферите на науките и технологиите, литературата и изкуствата, както и за бележити хуманитарни постижения. А на Червения площад в Москва се организира тържествен салют