Днес в Сочи започват зимните Параолимпийски игри

Днес в Сочи започва зимната Параолимпиада. В навечерието на Параолимпийските зимни игри бяха издигнати 45 флага на страните участнички. В церемонията взеха участие  представители на Национални параолимпийски комитети, кметове,както и зам.-кметове на параолимпийски селища. Параолимпийски зимни игри в очи ще се проведат от 7 по 16 март, като в тях ще участват 575 спортисти от 45 страни. Те ще се се конкурират за 72 комплекта медали в пет вида спорт – алпийски ски, биатлон, ски бягане, следж-хокей на лед и кърлинг с колички. Освен това, за първи път в историята на параолимпийското движение, в Сочи ще се проведат състезания по пара-сноуборд.

„Параолимпийските състезания са способни да окажат най-мощно позитивно влияние на обществото, на съзнанието на хората. Те доказаха, че най-важното в човека е неговият дух, че истинската сила се крие в характера на човека, способстваща за за преодоляване и най-трудните ситуации“, заяви руският държавен глава Владимир Путин пред руски и чуждестранни медии в навечерието на откриването на Параолимпийските зимни игри в Сочи.

„Мъжествените параолимпийци буквално зареждат с енергия и показват на всеки от нас, какво значи целеустременост, нагласа за победа и честно, неравнодушно и активно отношение към живота. Неведнъж съм се срещал с параолимпийци и мога да потвърдя, че това са хора с особен характер, с особено каляване. И всички ние има какво да научим от тях”, разказа още президентът на Русия.

На Параолимпидата ще работят около 8 хиляди доброволци, съобщиха от Оргкомитета “Сочи 2014“. Сред доброволците са 400 чужденци от 60 държави и десетки хора с увреждания. Над 6 хиляди души вече са пристигнали в олимпийската столица. Разбира се, игрите ще се излъчват от множество канали. Обемът на телевизионно излъчване на Зимните Параолимпийски игри в Сочи ще бъде 180 часа. Руски и международни телевизионни компании с голям опит в подобни проекти, ще осигурят качествена картина, звук и транслиране, което ще позволи на десетки милиони хора да станат свидетели на Игрите, отбеляза президентът на Оргкомитета Дмитрий Чернишенко. Права за транслиране вече имат над 45 телевизионни компании в над 40 страни – това е рекорд в историята на зимните Параолимпийски игри.