Дмитрий Медведев: Борбата срещу тероризма трябва да бъде доведена докрай

Борбата с тероризма трябва да бъде доведена докрай, каза руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

„Ние наистина се намираме в известен смисъл на предния край на борбата с международния тероризъм. Това, разбира се, е много тежко за нашата страна, но тази борба трябва да бъде доведена докрай, защото в противен случай терористични актове, като вчерашния в Санкт Петербург, ще стават по-чести, а не по-редки“, каза той по време на посещение в предприятие в руската Тамбовска област.

Медведев изрази увереност, че изпълнителите и поръчителите на атентата в Санкт Петербург ще бъдат открити, въпреки че непосредственият му извършител, ако се съди по всичко, е загинал. „Според информацията, с която разполагаме, терористът е бил смъртник, но такива престъпления не се подготвят от един човек“, подчерта премиерът.

Той подчерта необходимостта от допълнителни мерки за сигурност в транспорта и най-вече в метрото, което по редица причини е особено уязвимо място. Говорейки в Тамбов, Медведев се спря и на обвиненията в корупция, отправени срещу него в интернет, като ги нарече „глупости“ и „политически мотивирани“.Видеото, излъчено в YouTube от руския опозиционен блогър Алексей Навални и предизвикало над 14 млн. преглеждания, обвинява руския премиер, че тайно е натрупал цяла верига от луксозни домове. Разследването на Навални предизвика серията от улични протести в Русия през последните дни, отбелязва Ройтерс.

Според Медведев целта на подобни разследвания, направени по принципа на „компота“, е да покажат, че „властта се държи лошо“, а авторите им са „най-добри от всички“. Тези разследвания, зад които стоят частни спонсори, „имат за цел постигане на съвсем конкретен политически резултат“ – да изкарат хората на улицата, подчерта той.

Руският премиер говори и за санкциите наложени на Русия от западните страни, като каза, че те очевидно няма да бъдат снети скоро, защото тези страни не се стремят към подобряване на на отношенията с Москва. Затова и Русия няма да отмени своето контраембарго върху вноса на хранителни продукти от тези страни, подчерта Медведев.

Той отбеляза и положителния ефект от санкциите, защото благодарение на тях „пред нас се откриват широки перспективи за развитие на нашето селско стопанство и на аграрния бизнес“.