Директорът на ФСБ разказа за близкоизточните заплахи за сигурността в Кавказ

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия получава информация за плановете на ръководителите на международните терористични групи, намиращи се в редица страни в Близкия изток, да се опитат да дадат нов тласък на престъпното подземие в Северен Кавказ. Това заяви в сряда директорът на ФСБ Александър Бортников по време на среща с ръководители на службите за сигурност в Санкт Петербург, предаде РИА Новости.

Той отбеляза, че за Русия, както и за повечето държави в света, опасността от избухване на терористичната активност в резултат от масовото завръщане на терористите е сред най-острите проблеми. „Днес ние получаваме документално потвърждение на информацията за плановете на лидерите на бандитските групировки, криещи се на територията на редица страни в Близкия Изток, да продължат терористичната си дейност и да се опитат да дадат нов тласък на севернокавказкото бандитско формирование, чиято активност ние успяхме да прекратим, да разделим големите сили и да ги неутрализираме“, каза Бортников.

Той заяви още, че ФСБ следи над 220 потенциални атентатори-самоубийци и хора, въвлечени в рекрутирането на кандидати за „живи бомби“ и подготовка на терористични актове, чрез „прокси“ атентатори.

„Има над 220 потенциални атентатори-самоубийци под оперативен надзор в Русия. Офицерите на ФСБ систематично разкриват хора въвлечени в подготовката на камикадзета и планирането на терористични актове с тях“, заяви Бортников.

ФСБ също е издала международни заповеди за арест на 260 терористи с руски паспорти, които в момента се подвизават в чужбина и са активно замесени в терористични дейности.

Руските граждани заподозрени в терористични дейности в чужбина „активно се подготвят да пренесат своята дейност в Русия и други страни“, отбеляза Бортников.