Директорът на ФСБ: Светът се озова на ръба на цивилизационен конфликт

Действията на отделни страни в Азия и Африка поставиха света на ръба на глобален религиозен и цивилизационен конфликт. Това заяви директорът на ФСБ (Федерална служба за сигурност) на Русия Александър Бортников по време на заседание в Москва на Съвета на ръководителите на органите за сигурност и специалните служби на страните-членки на ОНД.

По думите на Бортников, „в момента международната общност се сблъска с ново геополитическо предизвикателство – бандитския интернационал в лицето на така наречената „Ислямска държава“. Този проект, израснал от прословутата „арабска пролет“, набра сили благодарение на двойствената политика на отделни световни и регионални държави, които с помощта на „терористичния таран“ се опитаха да решат геополитическите си задачи в Азия и Африка“, подчерта директорът на ФСБ.

В резултат на това тези държави поставиха света на ръба на глобален религиозен и цивилизационен конфликт, което е изпълнено с най-опустошителни последствия, отбеляза Бортников.

„Според нашите оценки, в момента в състава на терористичните структури воюват граждани от повече от 100 страни по света. Делът на тази наемници достига 40%“, съобщи той.

„Близо 10 формирования се състоят от граждани на Русия, Грузия, Украйна и държавите от Централния азиатски регион. При това географията на страните, от които „излизат“ терористите постоянно се увеличава“, отбеляза още ръководителят на ФСБ.

Бортников подчерта, че „за подготовката на новобранците е създадена разклонена мрежа от тренировъчни лагери в Сирия и Ирак, както и в съседните страни“. „Освен това, клетва към ИД са положили и лидерите на редица регионални терористични и екстремистки групировки, действащи в областта от Африка и Европа до Югоизточна Азия“, подчерта директорът на ФСБ.

Бортников отбеляза нарастващата заплаха във връзка с връщането на терористите от горещите точки в страните от ОНД. Той призна, че „сигурността на ОНД застрашават и терористите, връщащи се от горещите точки в Близкия изток и афганистанско-пакистанската зона“.

„Получили практически опит за конспирация, експлозивно-взривна война и водене на бойни действия в градски условия, те създават автономни звена, готови да извършват терористични и диверсионни атаки. Целта на терористите е дестабилизиране на ситуацията в държавите от Общността“, подчерта Александър Бортников.

„В тези условия, както и предвид неефективността на действията на международната коалиция, предвождана от САЩ, за неутрализиране на терористичната заплаха в Близкия изток, Русия откликна на молбата на сирийското ръководство за военна подкрепа. Даденото решение е прието в това число и с цел предотвратяване на масовото завръщане на бандитите в страните, от които са „излезли“. Както знаете, посочената операция вече постигна значими резултати“, отбеляза Бортников.

Той подчерта, че освен силовото потискане на огнищата на тероризма извън пределите на РФ, руските спецслужби и органите на реда провеждат „усилена работа“ по пресичането на терористичните и екстремистките прояви вътре в страната, като припомни, че „неотдавна в Москва бяха обезвредени големи звена на „Ислямска държава“ и „Хизб-ут-Тахрир“, в състава на които влизаха и граждани от страните от ОНД“.

В тази връзка директорът на ФСБ прикани към „по-активна размяна на изпреварваща разузнавателна информация за личните данни, плановете и помагачите на терористите“.

По думите на Бортников, нарастващата заплаха от международния тероризъм изисква укрепването на външните граници на страните от ОНД, особено в Централна Азия.

„Сериозни опасения предизвиква ескалацията на напрежението в Афганистан. Сега на северните граници на тази страна са съсредоточени многобройни бандитски формирования на ИД, влизащи в движението „Талибан“. Част от тях вече е преминала под знамето на „Ислямска държава“, което доведе до рязко увеличаване на заплахата от нахлуване на терористите в Централна Азия“, подчерта Бортников.

„Инцидентите на границите на нашите регионални партньори, за съжаление, са налице още днес“, каза още той.

Броят на чуждите наемници в редиците на ИД достига 40%, заяви директорът на ФСБ.

„В този контекст достатъчно неотложно стои задачата за укрепването на външната граница на Общността, особено в централно-азиатска посока“, подчерта Бортников.

„Трябва да се държи под постоянен контрол движението на привържениците на идеологията на терористите вътре в ОНД и плътно да се координират действията за пресичане на маршрутите за придвижването им до зоната на конфликтите и обратно“, заяви той, като допълни, че е необходимо да се ликвидират източниците на финансиране на терористите, както и „да се приемат мерки за предотвратяване на вербуването на нови терористи в страните ни“.