Джон Кери ще проведе среща с лидерите на Русия, Турция, Саудитска Арабия и Йордания

В близките дни държавният секретар на САЩ Джон Кери ще проведе среща с лидерите на Русия, Турция, Саудитска Арабия и Йордания, като основната тема ще бъде ситуацията в Сирия. Това съобщи самият първи дипломат на Вашингтон след срещата си с испанския външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо. Със срещата САЩ се надяват да избегнат пълното унищожение на Сирия, смята Кери. По думите му трябва да се установи какви варианти за разрешаването на кризата са останали и как точно да се действа, съобщава inews.bg.

Ситуацията в Сирия вече е крайно напрегната и ако този конфликт „експлоадира“, то всички без изключение ще се сблъскат с този проблем, смята Джон Кери. Той отбеляза, че терористите на „Ислямска държава“ са готови да нанасят удари и далеч зад границите на Близкия Изток. „Ситуацията в Сирия – това е катастрофа, това е човешка трагедия, която принуждава всички политици да намерят решение на проблема“, казва американският държавен секретар.

Междувременно в Москва вече обсъждат предложението на Джон Кери за срещата. „Ние знаем за идеята на американския държавен секретар и вече разглеждаме вариантите за нея“, казва пред ТАСС източник от руското Министерство на външните работи.