Джон Кери потвърди подкрепата и високата оценка на САЩ за дейността на ЮНЕСКО

На специално събитие, посветено на Целите за устойчиво развитие в рамките на Световния икономически форум в Давос, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, държавният секретар на САЩ Джон Кери, британският министър-председател Дейвид Камерън, министър-председателката на Норвегия Ерна Солберг, министър-председателят на Етиопия Хайле Мариам Дезалгин, Мелинда Гейтс и изпълнителният директор на Фейсбук Шеръл Сандберг обсъдиха проблеми, свързани с осигуряването на равен достъп до образование на момичетата и жените и възможности за професионалната им реализация.

Каузата се подкрепя и от световноизвестния музикант Боно, популярен със своята благотворителна дейност в борбата със социалната несправедливост.

По време на дискусията Джон Кери е потвърдил пред Ирина Бокова подкрепата и високата оценка на САЩ за дейността на ЮНЕСКО.

В рамките на форума Ирина Бокова разговаря с кралицата на Белгия Матилде, една от 17-те видни личности, на които генералният секретар на ООН Бан Ки Мун възложи да защитават каузата на Целите за устойчиво развитие. Предмет на разговорите са били образованието на младите момичета и жените и борбата срещу войнстващия екстремизъм.

Ирина Бокова се срещна и с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел, който е потвърдил ангажимента на страната си да задълбочи сътрудничеството с ЮНЕСКО в борбата срещу радикализацията на младите хора и превенцията, и за опазване на културното наследство. На срещата е присъствала и великата херцогиня на Люксембург Мария Тереза, която е посланик на добра воля на ЮНЕСКО.

По време на разговорите си с Ирина Бокова вътрешният министър на Швейцария Ален Берсет е изразил безпокойство от продължаващите атаки срещу световното наследство и е подчертал желанието на страната му за сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни предмети. Ирина Бокова е благодарила за подкрепата на Швейцария за възстановяване на разрушените мавзолеи в Мали.